Tirsdag skulle formannskapet behandle saka om hvorvidt biblioteket på Moa skal flytte inn i Thons nybygg på Moa Amfi.

I stedet sendes saka tilbake til rådmannen og administrasjonen. Med sju stemmer for vedtok formannskapet å utsette saka.

Flere representanter kom med krass kritikk av rådmannens saksutredning.

– Hvor skal vi ta pengene fra?

Kirsti Dale (uavhengig representant) var den første til å ta ordet, og lot det skinne gjennom hva hun meinte.

– Lokala er en tredjedel mindre enn dagens lokaler, det blir nesten dobbelt så dyrt å leie og koster 2,5 millioner kroner å få i stand. Vi har skoler som ikke er godkjente. Hvor skal vi ta pengene fra? Jeg lurer på om det blir penger igjen til å kjøpe bøker? spurte hun.

– Syltynn saksutredning

Under en lang debatt med sterke innlegg både for og imot flytting, kom det fram at både Høyre og Arbeiderpartiet er splitta i saka.

Sindre Nakken (Ap) mente rådmannens vurdering var under enhver kritikk. Han stilte spørsmål ved om plasseringa på Moa Amfi er så eksklusiv som den blir framstilt.

– Det er også et paradoks når politiet på foreldremøter advarer mot å sende barna aleine på Moa. Så skal vi flytte biblioteket inn dit. Her er så mange vurderinger jeg hadde forventet at rådmannen hadde gjort, sa Nakken.

Hans Kjetil Knutsen (Ålesundslista) kalte saksutredninga fra rådmannen syltynn, og mente blant anna at det burde stått mer om de økonomiske konsekvensene.

SV-er for

SV-eren Anders Lindbeck talte for å flytte biblioteket inn i et kjøpesenter. Han mener at det er viktig å utvikle andre funksjoner på Moa enn det som har med handel å gjøre.

– Jeg tror heller ikke at Thon kommer med tilbudet for å være snill. Men spørsmålet er om det blir et bedre eller dårligere bibliotektilbud? Svaret for meg blir da et tilbudet blir bedre, sa Lindbeck, som også trakk fram at de ansatte på biblioteket ønska en slik løsning.

Mens Høyremannen Edvard Devold var kritisk til å flytte inn sammen med et kjøpesenter.

– Jeg tror at vi har det bedre der vi er, men at vi kan se på hvordan vi kan gjøre det bedre, sa Devold.

- Flaut om vi sier nei

Langt fra alle var kritiske til å flytte. Både Anne Berit Støyva Emblem og Svein Rune Johannessen i Arbeiderpartiet talte for å flytte.

– Her har vi muliget til å utvikle et moderne og nytt bibliotek. Et bibliotek er ikke lenger bare utlån av bøker, men har i dag heilt andre funksjoner. Det skal være en sosial og pulserende møteplass, sa Emblem.

– Så mye negativt! utbrøt Geir Stenseth (Frp) etter de kritiske innleggene.

– Det er virkelig flaut om Ålesund bystyre skulle si nei til dette virkelig fine biblioteket å Moa, sa Stenseth.

Johannessen (Ap) støttet Frp-eren heilhjerta i dette.

– I denne saka har Stenseth etter min meining det beste innlegget. Og når det gjelder økonomi - er det ikke nettopp vi rundt dette bordet som har ansvar for å prioritere, og sørge for at de får penger til nye bøker?  sa Johannessen. Han peikte på at en ved å flytte biblioteket frigjør lokaler, slik at kommunen samla sett kan spare leiekostnader ved at annen helseaktivitet kan flytte inn.

Rådmannen beklaget

Rådmann Liv Stette måtte etter debatten si seg enig i at det var mer som burde kommet fram i saksutredningen. Hun fortalte at mye av det som ble tatt opp var blitt diskutert internt i kommunen, selv om det ikke kom fram i sakspapirene.

– Jeg skjønner at når man sitter her kan en angre på både ting som er skrevet og som ikke er skrevet. Det får jeg ta på egen læring, sa hun.

– Det er diskutert mye mer enn det som går fram i sakspapirene. Med bakgrunn i debatten nå ville det ikke vært urimelig at mer av dette kom fram. Så det beklager jeg virkelig.