– Det har ikke sunket inn enda, sier Elin Ytterland, Anna Sandvik, Elisabeth Gjerde Tholvsen og Hans Tomren i klasse 10D.

De har akkurat komt av scenen etter å ha vunnet det tradisjonsrike arrangementet Spjelkavik Grand Prix, som gikk av stabelen for 25. gang.

– Jeg har ikke ord. Vi vant kanskje fordi dette er noe mer originalt, sier Hans.

Sangen «Morgenkåpa reddet dagen», som har melodi av Kjartan Lauritzen, handler om en gutt so velger å ha på seg morgenkåpe i stedet for klær, fordi han er lei av sosiale normer som sier at han ikke kan det.

– Og vi har nesten ikke øvd i det hele tatt. Nærmest halvparten av sceneshowet var noe vi kom på full fart i dag. Vi sitter i programkomiteen og har hatt mye å gjøre der, sier Anna.

Politikk og psykisk helse

Totalt 19 klasser konkurrerer i Grand Prix på Spjelkavika. Elevene tar opp ulike temaer gjennom selvskrevne tekstene - som politikk, sosiale medier, psykisk helse, det å bli voksen, og hva det vil si å være norsk.

– Gjenspeiler sangene hva ungdommen er opptatt av?

– Ja, det handler jo mye om ting som for eksempel bloggere, som de gjerne er opptatt av - men noen ganger henter de inspirasjon fra sanger som har vært med i tidligere år, sier Anita Ranheim Lie, som er med i Grand Prix-komiteen for 11. gang.

– Jeg er veldig imponert over elevene i kveld. Jeg blir nesten rørt av å se så mange elever på scenen. Det har gått veldig bra.

25 års-jubileum

At forestillingen feirer 25 års-jubileum markeres også gjennom showet. I publikum er det plass til 1500 personer.

– Folk stilte seg i kø i 16-tiden i dag for å sikre seg gode plasser, sier Jan Remme til Sunnmørsposten.

Det er flere Grand Prix-veteraner i komiteen - blant annet Remme, som nå trekker seg  etter mange års lojalt arbeid bak kulissene.

– Jeg takker for opplevelsen jeg har hatt gjennom åra. Det er fantastiske elever denne skolen produserer, og jeg håper det blir 25 nye år med Grand Prix.