Det skjedde ikke uten debatt, og fire stemte mot. Men et klart flertall i Ålesund formannskap går nå inn for å takke ja til tilbudet fra Thon Gruppen om å leie lokaler på det nye kjøpesenteret.

Saka skal opp i neste bystyremøte, der en tar endelig stilling til om bibliioteket skal flyttes fra helsehuset til Moa Amfi.

– Riktig å utsette

Saka blei utsatt sist, og rådmannen fikk gjennomgå på grunn av det politikerne mente var for dårlig saksbehandling.

Beroliget Sindre Nakken (Ap) er nå positiv til planene. Foto: Sofie Svanes Flem

Sindre Nakken (Ap) var blant dem som sist stilte spørsmål ved konsekvensene for barn og unge.

– Når jeg ser saka nå tror jeg vi gjorde rett i å utsette. Nå kommer jeg til å stemme for, sa Nakken.

– Jeg er glad for at man i saka sementerer at det er en vesensforskjell mellom disse to bibliotekene, at det er ett hovedbibliotek i sentrum og en filial på Moa. Det negative er at vi påfører virksomhet kultur ekstra utgifter. Det er ei forutsetning at dette blir innarbeida i budsjetta, slik at det ikke må tas fra en slumpen kulturpott, sa Nakken.

– Gått fort i svingene

Kirsti Dale, uavhengig representant, var blant de mest kritiske stemmene sist. Hun har ikke skifta meining, og hun stilte spørsmål om økonomien og om dette vil medføre en flytting av Blindheim helsestasjon.

– Mange tror dette er ei gavepakke til folk i indre. Det spørs om de synes det er så heldig å miste Blindheim helsestasjon, sa hun.

– Flytting av helsehus kun et scenario

Thon tilbyr en årlig leie på 945.800 kr. per år, som løper i ti år. I tillegg er det beregna at det vil koste cirka 2,5 millioner til innredning og interiør. I dag betaler biblioteket intern husleie til Ålesund kommunale eiendom på 525.363 kroner.

– Dette er ikke de store beløpene som det høres ut som. For vi har en rekke løpende husleieutgifter som vi nå vil se i sammenheng, sa rådmann Liv Stette.

Kommunen mener at en totalt sett vil spare inn økte leieutgiftene ved at annen virksomhet kan flytte inn i helsehuset. Her er det tegnet et scenario i sakspapirene der Blindheim helsestasjon flytter til Moa Helsehus.

Dale mente at saka om bibliotek måtte utsettes for å hente inn uttalelser fra bydelsutvalget om flytting av helsestasjonen, men fikk ikke støtte.

– Å flytte helsestasjonen er bare et scenario, og er tatt med for å illustrere at vi har husleieforhold andre steder som kan sees i en totalsammenheng, sa rådmann Stette, som likevel var klar på at noe må gjøres med dagens lokaler på Blindheim.

Dette beroliget ikke Dale.

– Hvis dette bare er et scenario, hvorfor pokker er det med i sakspapira da? Skal vi ikke ta det alvorlig? spurte hun.

Fortsatt skeptisk

Stemte mot Kirsti Dale (uavh.) og Monica Molvær (H) stemte mot. Foto: Sofie Svanes Flem

Høyres bystyregruppe er splitta i saka, men i formannskapet stemte Høyres representanter mot flyttinga. Øystein Tvedt savnet en vurdering av om kjøpesenter er framtidsretta.

– Vi vet at folk i framtida ikke vil oppsøke senter i like stor grad for handel. I USA er kjøpesenterdøden et faktum. Da spørs det om det er vår jobb å plassere viktige kulturinstitusjoner inn i et handelssenter, sa Tvedt.

Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) påpekte at leiekontrakten løper i ti år.

– Så fort går ikke utviklinga. Nå har vi et tilbud som vi må si ja eller nei til, og da må vi også være en som griper muligheter som byr seg, når det tjener oss, sa Aurdal.

– Diskusjonen om hva Moa og sentrum skal være er viktig. Men dette er ikke saka vi skal markere det på.

Også Miljøpartiet de grønnes representant var positiv til kjøpesenterbiblioteket.