Pengene kommer fra et disposisjonsfond fellesrådet har bygget opp de siste årene.

I fellesrådet sitter medlemmer oppnevnt av byens menigheter og sokneråd, biskopen og Ålesund kommune.

Den 1. januar 2020 opphører fellesrådet i Ålesund som selvstendig organisasjon, og blir slått sammen med fellesrådene i Nye Ålesund kommune.

Før den tid vil byens kirker gjennomføre en del tiltak som har vært planlagt, men som av ulike årsaker ennå ikke er blitt gjennomført.

«Dette for å sikre at pengene faktisk blir brukt i den kommunen der de i sin tid ble bevilget», ifølge saksutredningen for bruken av disposisjonsfondet.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Borgund og Ålesund får mest

Borgund kyrkje, Ålesund kirke, Nørve kapell og det gamle krematoriet får mest av pengene. Men også kirkene i Spjelkavik og Skarbøvik blir tilgodesett med midler fra fondet.

I tillegg har fellesrådet i Ålesund for 2018 vedtatt å investere 7,4 millioner kroner til utvidelse av Hatlehol gravlund. Her kommer det 468 nye kistegravplasser, med bruk av øremerkede lånemidler.

Har tjent pengene selv

Ifølge kirkevergen får Den norske kirke i Ålesund lavere årlige offentlige tilskudd enn sammenlignbare kommuner.

– Men fellesrådet i Ålesund har vært flinke til å få inntekter ved egen innsats, blant annet via blomsterstell på gravplassene, sikring av gravminner og utleie av «populære» kirker som Ålesund og Borgund til vielser. Dermed har vi opparbeidet et lite overskudd gjennom flere år, sier Johannessen.

Han ser det som naturlig at midlene tilbakeføres til kirkens eiendommer i Ålesund, før sammenslåingen med Skodje, Ørskog, Haram og Sandøy i 2020.

– Mange av prosjektene vi har utført og skal gjennomføre i Ålesund vil også komme folk i nabokommunene til gode, sier Johannessen.

Får nytt handikaptoalett, universell utforming av hovedinngangen, samt ditto atkomst til gravlunden ved kirka. Foto: Vetle B. Farstad
Øremerkede lånemidler skal her gi plass til 468 nye kistegravplasser. Prosjektet koster over sju millioner kroner, og kommer i tillegg til bruk av fondsmidler i 2018. Foto: Lars Inge Skrede
Ubedring av utvendig tak, renner og beslag – samt nytt lydanlegg. Årlig holdes det over 100 begravelser her. Foto: Staale Wattø