Naustet er blant flere ulovlige tiltak på eiendommen som ligger på Langøya i Ellingsøyfjorden. Da nye eiere overtok, søkte de om godkjenning for naustet. Kommunen sa nei og forlangte riving. Nausteierne klaget på vedtaket, men rårdmannen i Ålesund holder på sitt: Naustet må rives, og hovedargumentet er at et det vil være med på å privatisere strandsona.

Velstelt

Eierne tilbyr seg å rive ei bod i tilknytning til naustet som da vil bli vel 17 kvadratmeter stort, og dermed legge svært lite beslag på strandsona. I kommuneplanen er eiendommen regulert til landbruk, natur- og friluftsformål (LNF).

I klagen skriver eierne av naustet at de er opptatt av at eiendommen på Langøya skal være velstelt og innbydende for alle som vi bruke den til rekreasjon. Ved å bruke naustet til å lagre fiskevegn og annet utstyr, unngår de at dette blir liggende ubeskytta og til sjenanse for folk som går i land. Eierne peker også på at verken naboer, landbruksmyndighetene eller fylkeskommunen har spesielle merknader til at naustet fra 1981 får stå.

Ikke unormalt

De påpeker videre at hus og hytter med tilhørende naust ikke er noe som folk opplever som unormalt og sjenerende, og slik bebyggelse har vært vanlig på øyene i alle tider. Både på Langøya og på de andre øyene i Ellingsøyfjorden er det flere naust, og i klagen argumenterer de mot at naustet vi bli oppfatta som privatisering av strandsona. Snarere tvert imot, skriver de. Området rundt naustet er innbydende og lett å ferdes i, mener eierne, som også tilbyr seg å male både naust og hytte i en mer avdempa og naturtilpassa farge.

Personlig oppfatning

Men rådmannen mener at nausteiernes personlige mening om hva som oppfattes som privatisering, ikke kan bli tatt hensyn til i denne saka. Rådmannen kan ikke se noen nye argumenter som tilsier at det skal bli gitt dispensasjon fra byggeforbudet i LNF-området. Rådmannens oppfatning er at utbygging i strandsona i høyeste grad vil virke privatiserende. Naust og hytter vil etter rådmannens mening gi friluftsområder et mer privat preg, og at folk flest vil vegre seg mot å bevege seg i områder som framstår som bebodde. Fylkesmannen råder også Ålesund kommune til å si nei til dispensasjonssøknaden - nettopp fordi naustet etter hans mening vil virke avgrensede for allmennhetens bruk av området.

Plan og byggesaksutvalget skal behandle klagesaken tirsdag denne uka.