Sunnmørsposten har tidligere skrevet om at turistbussene som kjører til Fjellstua har gjort dette ulovlig. Dette fordi tillatt akseltrykk på vegstrekningen fra Aksla stadion har vært satt til 8 tonn (inntil i fjor 6 tonn), noe de fleste turistbussene overstiger.

Onsdag meldte Ålesund kommune at dette ikke vil være et problem lenger, da de har fått innvilget en søknad til Vegdirektoratet om å få økt tillatt akseltrykk til 10 tonn. Dette vil bety at bussene nå kan kjøre til Fjellstua lovlig fra 1. april.

Utbedrer

Oddvar Kongsvik er virksomhetsleder for veg, anlegg og park i Ålesund kommune, og forteller at en økning av bruksklassen av vegen var nødvendig, nettopp på grunn av mengden av turistbusser som bruker vegen om sommeren.

– Akkurat nå holder vi på med å utvide på Fjellstua slik at bussene slipper å rygge. Dette vil føre til økt trafikksikkerhet, både for bussjåfører og andre trafikanter, forteller han.

Samtidig som området ved selve Fjellstua blir utbedret, vil det også bli gjort forbedringer langs selve vegen.

– Vi kommer til å gå over selve vegen og grøfte og stelle til. Blant annet vil vi få fjernet fjellnabber som stikker ut og kan være en fare for trafikken, sier han.

Svakt parti

I 2016 ble det utført en bæreevnemåling av vegen til Fjellstua. Her kom det fram at mesteparten av vegen skal kunne tåle et akseltrykk på minst 10 tonn, men at ett spesielt punkt, like ved Aksla stadion, kun tåler opp mot 6 tonn. Kongsvik forteller at dette vil bli utbedret senere.

– Opprustning av svake punkter på vegen er neste punkt på prioriteringslista vår, men akkurat dét punktet får vi ikke gjort noe med før sesongen er over til høsten.

Samleside: Alle saker om Fjellstua

Samtidig sier han at det ikke er grunn til å engste seg.

– Vegen blir ikke noe bedre, men det er ikke noen fare for at vegen vil rase ut, og vi følger nøye med på hva som skjer. Det vegen trenger er blant annet et nytt bærelag, forteller han.

Oddvar Kongsvik er virksomhetsleder for veg, anlegg og park i Ålesund kommune. Foto: Olav Standal Tangen