Skjermer med sjarm

Mangler du en tidsriktig skjerm, enten lampen er 100 år, 50 år eller ble lagd i går? Da er det godt at det finnes en spesialist å oppsøke.

Arild Steudel var en liten guttunge da faren åpnet butikken i 1950. Siden begynte han å jobbe der og overtok den til slutt selv.Foto: Jonas Haarr Friestad

bolig

Når det kommer til lampeskjermer, er det få som vet mer enn Arild Steudel i Stavanger.

Han stabbet rundt i butikken da faren Georg åpnet den i 1950, og han står der fortsatt. I starten solgte de tøy og tekstiler også og var store på treningstøy da den bølgen kom.

Den gang het butikken Trikotasjen, men etter hvert konsentrerte de seg om lampeskjermene og skiftet navn til Skjermspesialisten i 1981.

Skjermer i gammel stil, ny stil og alt midt i mellom. Foto: Jonas Haarr Friestad

Mye historie

Det er mye historie i en gammel butikk. Disken som Arild står bak, er den samme som kom på plass da butikken var ny. Den er laget av Tycho Paulsen AS, som holdt til i Løkkeveien i Stavanger. Disken lenger inn stammer fra O. Bjorheim's Sønner, som hadde en fabrikk for butikkutstyr i Store Skippergate.

Med mye å velge mellom i et fullpakket lokale, er det fort gjort å lage rot i systemet.Foto: Jonas Haarr Friestad

Disse taklampene var populære på 60-tallet. En filleonkel av Arild lagde stativene, mens trådene ble surret etter kundens ønske. Foto: Jonas Haarr Friestad

Ekte svineblæreskjermer får du ikke hvor som helst.Foto: Jonas Haarr Friestad

Det er som sagt mye lokalhistorie i lokalene, men når Arild en gang gir seg, er det trolig slutt på en unik spesialbutikk. Selv kjenner han ikke til flere av dette slaget.

Retrobølgen

Han har kunder både inn- og utland, og en ny generasjon er i ferd med å oppdage butikken. Retrotrenden har skaffet butikken nye kunder på jakt etter skjermer til for eksempel trearmede tivolilamper.

Andre ting blir det mindre av. Før sydde folk klær hjemme og kom til butikken for å få slått knappene. Det er det mindre av nå, i likhet med kunder som kjøper stativ, stoff og bånd og lager lampeskjermene selv.

Men noen gjør det ennå, og stativer, stoffer og pyntebånd er det et rikelig utvalg av. Innehaveren liker lampeskjermer med litt pynt og håper at trenden vil komme tilbake.

– Det vi ikke har, kan vi lage, sier Arild Steudel, men tar et lite forbehold. Han er ikke en mann som liker å love for mye.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
bolig