Solcellepanel på taket: Etter fjorårets sommerferie fikk familien betalt av Hafslund

Sjekk hva du bør sjekke før du skaffer deg solcellepanel.

FORNØYD: Anne Jortveit syns det var overraskende enkelt å ordne solcellepaneler, og anbefaler alle som har mulighet til å gjøre det samme.   Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

bolig

Anne Jortveit og mannen har hatt ti solpanel på taket siden mars i fjor. De har et abonnement på solcellepaneler, de leier altså panelene.

Nyheten spredde seg fort til naboene på Høvik i Bærum. Nå har nærmeste nabo tolv paneler og en lenger nedi veien 30 paneler.

– Man får beskjed med en gang om man ikke har gode nok solforhold. Det er sløsing med ressurser om det ikke er nok sol på taket, sier Jortveit.

Etter sommerferien i fjor hadde de solgt strøm for 1136 kroner til Hafslund. Summen ble trukket av neste strømregning.

– Om vinteren er det mindre produksjon. Men om sommeren er dagene veldig lange og lyse, spesielt sammenlignet med en del sydeuropeiske land. Hvis det er snø og sol i april kan man også ha god produksjon, forteller Jortveit.

Hafslund har i overkant av 700.000 kunder. Av dem er cirka 250 plusskunder, kunder som selger strøm til strømleverandøren, og det er varslet flere plusskunder i år, ifølge kommunikasjonssjef Morten Schou.

SOLCELLEPANEL: Overskuddsstrømmen kan selges videre. Det fungerer best om sommeren i Norge.   Foto: Frank May / NTB scanpix

Må man søke kommunen?

Du trenger ikke søke om å sette opp solcellepanel/solfangeranlegg dersom:

– Fasadens karakter ikke endres vesentlig. Er du usikker, kan vi vurdere dette konkret dersom du sender inn en forespørsel til Oslo kommune. - Solenergisystemet ikke vil komme i konflikt med bestemmelser eller intensjon i reguleringsplan.

Du må søke med hjelp fra fagfolk dersom:

– Solenergisystemet skal monteres på verneverdig bebyggelse - Det er fare for nedfall på offentlige arealer som gater, fortau og felles innganger - Solenergisystemet får betydning for brannsikkerhet. Det kan for eksempel være i tilfeller hvor solenergisystemer etableres over flere boenheter.

Kilde: Oslo kommune

Støtteordning

Man kan få støtte via Enovatilskuddet. Dersom du dokumenterer energi- og klimatiltak på riktig måte kan du få penger tilbake. For solcelleanlegg kan man få 10.000 kroner i støtte. Avhengig av hvor stor kapasitet anlegget har, kan du få opptil 18.750 i tillegg – altså en total støttesum i underkant av 30.000 kroner.

Lønner det seg?

Hvor mye du sparer på solceller avhenger av hvor mye du betaler for solcelleanlegget og hvor mye du sparer på strømmen og nettleien du ikke trenger å betale.

– Strømmen du produserer, men som du ikke lenger behøver, kan du selge videre og derfor er den prisen du får for den strømmen viktig. Strømprisen er ofte høyest om vinteren når du trenger mye elektrisitet og solcellene produserer lite, og lavest om sommeren når du trenger lite og solcellene produserer mye, sier Eiliv Flakne, kommunikasjonssjef i Enova.

Prisene på solcelleinstallasjoner er på vei nedover fordi det er flere tilbydere, erfarer Flakne. Dessuten har noen aktører begynt å betale mer enn normal markedspris for overskuddsstrømmen.

Kostnadsstudien fra 2013 viser at elektrisitet produsert med solceller på eneboliger koster cirka 2,20 kr/kWh i Kristiansand og 3,0 kr/kWh i Tromsø og Bergen.

Hvis du skal skifte taket og solcellene erstatter takstein kan regnestykket bli gunstigere, ifølge Flakne. Hvis du trenger varme, kan det være mer lønnsomt å montere en solfanger som produserer varmt vann.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
bolig