Veidekkes boligprosjekt Fagervikplassen på Borgundvegen og i Ystenesgata i Ålesund blir markedsført som « bynært, høy bokvalitet og attraktive selveierleiligheter i hjertet av Ålesund».

Det som ikke kommer like klart fram, er at prosjektet ennå ikke har fått grønt lys fra de kommunale bygningsmyndighetene.

Manger nødvendig informasjon

– Slik vi forstår det, er hele byggeprosjektet avhengig av at kommunen godkjenner det. Dette er både vesentlig og nødvendig informasjon for potensielle kjøpere, sier fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad hos Forbrukerombudet.

Det var etter at en forbruker klaget at ombudet tok tak i saken.

Reaksjoner hos kommunen

Også på plan- og bygningsavdelingen i Ålesund har det vakt en viss oppsikt at et såpass stort byggeprosjekt markedsføres tungt før det foreligger nødvendig godkjenning.

– Dette er ikke vanlig, og vi har også reagert overfor megler, opplyser Anne Laura Rasch Haugen som er saksbehandler for Veidekkes søknad om rammetillatelse.

Forbrukerombudet mener at informasjonen om manglende rammetillatelse blant annet burde ha kommet mye klarere fram på Finn.no.

– Nå ligger informasjonen  bare i dokumentet «kjøpsbetingelser» som kan lastes ned fra boligprosjektets nettside. Det mener vi er for vanskelig tilgjengelig, sier Tonje Hovde Skjelbostad.

Høyt prioritert

– Men potensielle boligkjøpere vil vel ikke tape penger dersom et planlagt prosjekt  ikke blir godkjent og i verste fall skrinlagt?

– Nei, men det er ikke bare de økonomiske aspektene som er viktige. Det er rett og slett ikke tillatt å drive villende markedsføring, noe vi mener har skjedd i dette tilfellet.  Kjøp av ny bolig er også en stor og kostbar avgjørelse som kan bety både flytting og jobbskifte. I verste fall kan man selge den boligen man har i påvente av den nye. Da bør man absolutt vite at det det mangler en kommunal rammetillatelse, sier fagdirektøren.

I år er bolig et av de høyest prioriterte områdene for Forbrukerombudet, og ved å føre et aktivt tilsyn med boligmarkedet, kan ombudet bidra til et trygt marked og forhindre sivile tvister i etterkant av et kjøp eller leieforhold.

Til etterretning

Jurist og megler Eva Kristin Mjelva i Møre Eiendomsmegling skriver i en epost til smp.no at de tar brevet fra Forbrukerombudet til etterretning.

«Vi er allerede  i dialog med Forbrukerombudet for å tydeliggjøre ytterligere opplysningene som fremgår i markedsføringen på nett i samsvar med Forbrukerombudets henstilling», skriver Mjelva.

Men hun presiserer at all informasjon om prosjektet, inkludert forbehold, er utarbeidet og godkjent av selger som er en ledende og svært profesjonell aktør i prosjekt-segmentet.

«All påkrevd informasjon er formidlet gjennom salgsprospektet. I tillegg blir enhver forbruker som er i kontakt med oss grundig informert om at godkjent rammetillatelse er en forutsetning for byggestart, og rivingssøknader er en del av dette. En forbruker vil heller ikke bli rådet til å ta noen kjøpsbeslutning før komplett prospekt er gjennomgått og all informasjon her er formidlet», skriver Mjelva.

Forbrukerombudet er fornøyde med raskt svar fra Møre Eiendomsmegling.

– Vi skal nå gjennomgå svaret fra megleren og se om dette er godt nok, sier Tonje Hovde Skjelbostad.

Utbygger har neste trekk

Når det gjelder prosessen med å godkjenne søknaden, sier Anne Laura Rasch Haugen at det er utbyggeren som har neste trekk.

– Det første planutkastet vi fikk, hadde flere avvik fra Klipraplanen og forutsatte en rekke dispensasjoner. Etter at vi sa nei til søknaden, ba Veidekke om et møte med oss. Der ga vi ganske klar beskjed om at de nok burde jobbe litt mer med prosjektet for å tilpasse det bedre til det bygningsmiljøet som finnes på Borgundvegen og som vi mener det er viktig å ta hensyn til.

Mer å lese under bildet

Rives eller ikke Rosehuset bør stå, mener både kommunen og fylkeskonservatoren. I så fall blir det ikke noe av det planlagte boligprosjektet, sier Veidekke.

– Hva med det såkalte Rosehuset?

– Vi mener fortsatt at det bør få stå, men spørsmålet er hvor langt forfallet har kommet. Vannlekkasjen i huset ble stanset, men så vidt vi vet er det ikke foretatt utbedringer av skadene som oppsto.

Prosjektledelsen i Veidekke har tidligere uttalt til Sunnmørsposten at riving av Rosehuset er en forutsetning for å bygge de nye boligene.