– Etterspørselen etter vanlige radioer er som normalt, men pågangen for dab-adaptere til bilradioen har vært stor i ferietida. Faktisk så stor at både vi og sentrallageret har problemer med å levere for øyeblikket, sier avdelingsleder for lyd og bilde, Mads Abrahamsen ved Expert på Moa.

I hyllene står nye DAB+-radioer på rekke og rad med moteriktig design og farge. Nye DAB-radioer kan «snakke» godt med det trådløse nettet hjemme eller smarttelefonen. Dermed åpner hele radioverden seg i stua. Musikktjenesten Spotify kan man også få inn på nye radioer. For mange kan radiolytting i bilen bli et problem når FM-nettet slukkes på nyåret.

Kan bli kø

– Har man ikke DAB+ i bilen bør man ikke vente til FM-senderne blir slukket. Da kan det bli kø og vanskelig å levere raskt, sier delelagersjef Geir Helge Nes ved Vestlandske Auto i Ålesund. Ukentlig ettermonterer de flere anlegg i nyere biler, men nye anlegg i litt eldre biler kan bli dyrt.

Ettermontering: – Ikke vent med ny DAB+–radio eller –adapter til FM-nettet kuttes. Da blir det garantert kø, sier delelagersjef Geir Helge Nes, Vestlandske Auto, Ålesund.

– I noen tilfeller kan det koste 10-12.000 kroner å få skiftet ut et musikkanlegg. Har anlegget derimot en såkalt USB-kontakt har vi svært gode og rimeligere løsninger, sier Geir Helge Nes.

For knappe 4.000 kroner kan bileieren få montert DAB+ som framstår som helt integrert i radioen. Han understreker at det er mange ledninger som skal på plass og at det ikke uten videre er enkelt å montere dette selv.

– Jeg trodde tidligere at jeg kunne klare meg med den gamle FM-radioen. Da jeg monterte en adapter åpnet det seg en ny verden. Lyden ble klarere og jeg fikk mange flere kanaler å velge mellom, sier Nes.

Er mottakingsforholdene dårlige, kan man montere en antenneforsterker.

Kan man bytte ut en eldre radio i bilen, får man en helt ny DAB+-radio for noen hundrelapper og oppover. Man må være klar over at den gamle FM-antennen ikke virker på DAB+. Det følger med ledning og antenne til å lime på vinduet.

– Trådløse adaptere eller adaptere til å koble inn i en AUX-kontakt på det gamle radioanlegget i bilen er rimelige og populære. Faktisk så populære at vi er i ferd med å gå tom i ferietida, sier Mads Abrahamsen ved Expert på Moa. En adapter til pluss/minus tusen kroner er egentlig en DAB+-radio som kan kobles direkte eller trådløst til den gamle FM-radioen. Kvaliteten blir dermed om lag som dagens FM-radio.– Men radiotilbudet blir mye større, sier Abrahamsen.