Johnsen advarer mot stor boliggjeld

Mange husholdninger har mer enn to ganger samlet inntekt i gjeld. De kan få store problemer når renta begynner stige, advarer finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

– Mange husholdninger vil være ytterst sårbare for selv små økninger fra dagens rentenivå, sa finansministeren da han innledet for Samfunnsøkonomenes valutaseminar torsdag formiddag.

Den høye gjeldsbelastningen på bolig er en av tre hovedutfordringer norsk økonomi står overfor, mens gjeldskrisen fortsatt skaper stor usikkerhet i Europa. Sigbjørn Johnsen påpeker at dagens rekordlave rentenivå ikke er normaltilstanden, men et sterkt uttrykk for store problemer i økonomien hos handelspartnerne. Når situasjonen bedrer seg, vil renta stige, poengterer han.

– Rentebelastningen i forhold til inntektsnivået er fortsatt lavere enn på 1980-tallet. Men renta kommer til å øke, både i Norge og internasjonalt etter hvert som økonomien stabiliserer seg, sa Johnsen.

Mer forbrukerstoff på smp.no

Mer om privat økonomi på smp.no

Mer å lese på smp.no:
Leses nå:

Forsiden nå:

Nye sørsida i Ålesund:

Ålesund:

Disse er med i kampen om nye sørsida

Thon har allerede vært der. Flere aktuelle lokale investorer er interessert, men men ikke nødvendigvis med den vedtatte trafikkløsningen for bydelen. Det handler om selveste indrefileten, den nye sørsida i Ålesund.

Subsea 7 med gigantkontrakt

Positivt for oljeserviceselskapet Subsea 7, men man vil ikke se de store effektene lokalt.

Nå avgjøres alt:

Ørsta rykket ned etter drama

Årets siste runde i 4. divisjon fotball herrer spilles torsdag kveld. Norborg, Hareid og Ørsta slåss om å unngå nedrykk.

Skvises ut av Arbeidsutvalget:

Studenter i Ålesund får mindre makt

Skvises ut av Arbeidsutvalget, skriver studentavis.

MC-ulykke ved Blindheimshallen

Møre og Romsdal politidistrikt melder om et trafikkuhell ved Blindheim.