Johnsen advarer mot stor boliggjeld

Mange husholdninger har mer enn to ganger samlet inntekt i gjeld. De kan få store problemer når renta begynner stige, advarer finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

– Mange husholdninger vil være ytterst sårbare for selv små økninger fra dagens rentenivå, sa finansministeren da han innledet for Samfunnsøkonomenes valutaseminar torsdag formiddag.

Den høye gjeldsbelastningen på bolig er en av tre hovedutfordringer norsk økonomi står overfor, mens gjeldskrisen fortsatt skaper stor usikkerhet i Europa. Sigbjørn Johnsen påpeker at dagens rekordlave rentenivå ikke er normaltilstanden, men et sterkt uttrykk for store problemer i økonomien hos handelspartnerne. Når situasjonen bedrer seg, vil renta stige, poengterer han.

– Rentebelastningen i forhold til inntektsnivået er fortsatt lavere enn på 1980-tallet. Men renta kommer til å øke, både i Norge og internasjonalt etter hvert som økonomien stabiliserer seg, sa Johnsen.

Mer forbrukerstoff på smp.no

Mer om privat økonomi på smp.no

Mer å lese på smp.no:
Leses nå:

Forsiden nå:

Vil etablere unikt senter som utnytter fiskeavskjær

Tonnevis av fiskerester dumpes - fulle av protein

– Det dumpes for eksempel 300.000 tonn kvitfisk utenfor kysten av Midt-Norge. Dette er restråstoff som kunne blitt til høyverdige proteiner, om teknologi fra oljeindustrien ble tatt i bruk på en ny måte.

Erna Solberg: – En stor statsmann har gått bort

Verden har mistet en stor statsmann ved Shimon Peres' bortgang, sier statsminister Erna Solberg (H). Den tidligere israelske presidenten døde natt til onsdag, 93 år gammel.

Uværet har gitt trøbbel i øst, vest og sør

Det blåser kraftig mange steder i Sør-Norge, og mange steder er det mye nedbør på vei. Både i øst og i vest har vinden revet ned trær, noe som har hindret trafikken.

Inger Bakke forlater Høstscena etter årets festival

– Jeg gir fra meg et kvalitetsprodukt

– Høstscena skal enda mer opp og fram, derfor gir jeg meg.