Gran Canaria, den tredje største av Kanariøyene, preges av fjell, hårnålssvinger og turveier som slingrer seg opp og ned og rundt. Denne kombinasjonen gjør at øya kan by på rikelig med opplevelser både for syklister og fotturister. Enten du er proff eller amatør i friluftslivet finner du utfordringer som passer.

Skapt til å gå

– Det er jo dette vi er skapt til. Å vandre opp og ned. Jo mer man går, desto bedre får man det!

Fjellguiden Björn Westin er full av entusiasme. Han driver fotturvirksomheten Rocky Adventures, og deler gjerne sine tanker om turgåingens velsignelser – mens vi vandrer gjennom i naturreservatet Pajonales. Her, blant fjelltopper og pinjeskoger, virker turiststrendenes solstoler og melonselgernes skandinaviske fraser veldig langt unna. Noen trengsel av folk er det sjelden snakk om i naturreservatet.

– Her er det så stort at det aldri virker folksomt på stiene. Spesielt ikke på hverdager, lover Björn Westin.

De første stiene på Gran Canaria ble tråkket for 2800 år siden, og det er nå totalt 80 mil med turveier på øya. Likevel er det først i de senere år man virkelig har forstått det store potensialet for fotturbasert turisme på Gran Canaria. Ved en del knutepunkter og turveier er det satt opp skilt, og man kan få tak i kart over en del områder. Likevel er det mye igjen å gjøre før tilretteleggingen er i mål, mener Björn Westin.

Sol og regn

Westin følger nøye med på været. Det veksler nemlig fort. Og de raske værforandringene gjør turen enda mer spennende. I løpet av en dagsutflukt kan man få med seg flere ulike vekstsoner og temperaturer.

Det er ikke bare det lokale været som byr på forskjeller. Klimaforskjellene mellom de ulike delene av øya er også påfallende store. Mens de sørlige områdene har opp mot 320 soldager per år, har en del byer i nord bare 80. Den nordøstlige siden er nesten alltid grønn, og skyene i nord gir en fuktighet som er gunstig for dyrking av mange slags vekster.

– Klimaet på Gran Canaria, som ligger 200 kilometer vest for Afrika, ved krepsens vendekrets, er sterkt preget av øyas høydeforskjeller og vindforhold, forklarer Westin.

– Når passatvinder som oppstår i høytrykksområdene ved vendekretsen, suges opp med vindene ned mot ekvator, akselererer de og treffer Gran Canarias fjellsider. De stiger opp langs fjellene, som da kjøles ned. Dermed oppstår skyer.

På sykkel

For dem som utforsker Gran Canaria på sykkel, finnes det oversiktlige kart og ruter. Selv velger vi å sykle ut fra Mas Palomas, derfra er en fin rute – først vestover langs kysten, deretter innover på øya – tydelig skiltet. Kartet viser dessuten høydeforskjellene.

Landeveiene er smale og snor seg ikke sjelden som serpentiner mellom hav og fjell. Majoriteten av bilistene viser hensyn, men iblant kjennes det stressende å ha en turistbuss i ryggen som venter på et passende sted å kjøre forbi.

På kyststrekningen vestover fra Maspalomas er det få flate strekninger. Vi sykler oppover, nedover. I svinger. Altså er det lurt å ha en god landeveissykkel med mange gir. Eventuelt en elsykkel.

Strandaktivitet

Også langs den ørkenlignende stranden i Maspalomas går det fint å røre på seg. Langs kysten ser vi folk som spaserer, går stavgang, jogger og spurter – i alle aldrer og mer eller mindre påkledde.

Bading er en annen og opplagt form for bevegelse på Gran Canaria. Folk oppfordres til å være forsiktige og å respektere de røde flaggene og rådene fra badevaktene. Bølgene kan bli kraftige, og strømmene kan være sterke.

Har du etter hvert fått nok mosjon? Da finnes det alltid en solstol du kan synke ned i.