Det ser unektelig innbydende ut, Storfjord Hotel i sin presentasjon på Tripadvisor. Gjestene som har vært der, og som har tatt seg tid til å evaluere opplevelsen i ettertid – til hjelp for fremtidige gjester – ser ut til å være enige.

Så tilfredse er de faktisk, at Storfjord Hotel i Skodje er lista som småhotell nummer én hos den populære reiseguiden.

– Jeg elsker de mange lysene, ildstedene og den superkomfortable sofaen. Kjøkkenet er svært opptatt av lokalprodusert mat, roser en tidligere gjest.

Og det er nettopp denne satsinga på lokal og ureist mat som får gjestene til å rose det idylliske gardstunet med gras på taket.

– Vi har dessuten et eget drikkekonsept som speiler norsk natur, som vi i kjøkkenteamet har utvikla, forteller kjøkkensjef Nils-Henning Nesje, som er kjent for å anse mat som kunst.

Kommende uke er han på kokke-VM i franske Lyon for å promotere hotellets satsning på mat.

«Excellent»

Av 77 tilbakemeldinger har hele 65 gitt full pott - «excellent». Kriteriene er søvnkvalitet, beliggenhet, rom, service, verdi for pengene og renslighet.

– Gjør deg selv en tjeneste, ikke dra på cruise når du kan ha et slikt hotell som base, skriver en tysk gjest.

Som nummer fem på den samme topp 10-lista finner vi det praktfulle og viktorianske Hotel Union Øye ved Norangsfjorden, som blant annet får ros for autentisk og mytisk stil, men kritikk for fravær av spøkelser.

– Opplevelsen var som tatt ut av ei eventyrbok, skriver amerikanske Katrinka.

For hotelldirektør Mariann Øye-Mork er tilbakemeldingene gull verdt – som oftest.

– Det er klart både positive og negative sider ved Tripadvisor. Er det noe negativt, så havner det jo også der, påpeker hun.

Klar for ny sesong

En viktig del av jobben er å oppfordre gjester om å gi sin vurdering, samt å kommentere tilbake på deres anmeldelser.

– Vi jobber virkelig for å vise igjen. Som et såpass lite og intimt hotell med begrensa sesong, er vi veldig fornøyde med å se at det virker, sier direktøren.

Hotellet med sine 27 unike rom har i år åpent fra 24. april og til midten av desember. Allerede nå er bookingene til kommende sesong starta å tikke inn.

– Særlig utlendinger er flinke til å bestille tidlig. Det er herlig å se, synes Øye-Mork.

Les også: – Bryggen Norges 5. beste hotell

Mest romantisk

Mens et lite utvalg av tilbakemeldingene kommer fra familier, enslige og businessreisende, er det i hovedsak par som sjekker inn og tilbringer en kort eller noe lengre ferie hos både Storfjord og Øye. Det sender dem begge høyt også på lista over Norges mest romantiske hoteller, hvor Petter Stordalens pompøse The Thief på Tjuvholmen i Oslo troner øverst. Mens Storfjord er rangert som nummer fem, er Øye nummer ni.

Mer forbrukerstoff på smp.no

– Øye er jo en veldig romantisk plass. Samtidig så er det ikke så jålete som folk kanskje tror. Du kan komme rett fra Slogen i ulltrøya di for en kald pils, men det passer også for de finere, mener Mariann Øye-Mork hos Union Hotel Øye.

Verdien av historie

Noe av det flest gir tilbakemelding på i Norangsfjorden, er personalets tilstedeværelse.

– Vi har mange unge, lokale som jobber her i feriene sine. De har gjerne lokal kjennskap til historia til både hotellet og området. Historie har først verdi når den blir brukt, sier Øye-Mork.

Storfjord hotel har mer i gjære for å gjøre sine besøkendes opplevelse enda mer ekstraordinær i framtida.

– Vårt neste tilbud for tilreisende fra inn- og utland er lokalmatsafari - der vi med egne lokalmatguider tar gjestene med på unike matopplevelser. Vi skal blant annet besøke produsentene, forteller Nesje.

Les også: Klippfisk frå Sula er Årets godbit

Skal sette Vestlandet på kartet

Kokken hevder lokalmatsafari er spådd å bli det neste store innen mat og reiseliv og viser til italienerne som foregangseksempel.

– Å besøke Parma i Italia for å se, oppleve og smake parmaskinke er en aktivitet talienerene har praktisert i mange, mange år. Det finnes ingen grunn til at vi ikke kan være like stolte av vår matkultur og vise vårt mangfold gjennom «lignende» aktiviteter, mener kokken.

Nesje tror og håper at året 2015 vil være det året mat og reiseliv setter Vestlandet uttrykkelig på verdenskartet.

Mer reiseliv: Les våre kortreistreportasjer

– Vi skal speile vårt landskap gjennom maten, og gi gjestene vedvarende minner, lover han.

<strong>KOKK:</strong> Nils-Henning Nesje brnener for lokalprodusert mat, en kjærlighet han viser gjestene hos Storfjord Hotel på Glomset.
Mariann Øye-Mork ble i 2008 og en alder av 28 år Norges yngste hotelldirektør da hun starta i jobben hos Hotell Union Øye. For å gi gjestene en autentisk opplevelse, er personalet kledd for å la besøkende få følelsen av å stige inn i ei anna tid. Foto: Hild Nordal