Fra 1. mai i år forbød FIFAs regelverk tredjeparts eierskap av spillere. Det betydde med andre ord at eksterne investorer ikke kunne eie deler eller hele de økonomiske rettighetene til en spiller. Nå har Bjarne Haagensen og Jon Ketil Gjørtz i Ålesund Fotball AS lagt en plan for hvordan man fortsatt kan benytte seg av investorer for å forsterke spillerstallen.

– Vi har arbeidet med dette lenge og har funnet ei god løsning. Det er Jon Ketil som har sett på det lovmessige, sier Haagensen til Sunnmørsposten. Tidligere har Tangopool investert direkte i spillerne, som nå er ulovlig. Men nå er planen at investorene setter pengene inn i Ålesund Fotball AS, som bruker dem videre til å styrke den sportslige satsingen.

Dårligere gevinstmulighet

– Da blir det ingen tilknytning mellom investorene og en konkret spiller. På den måten blir det lovlig. Vi har akkurat sendt ut en innkalling til ekstraordinær generalforsamling der vi foreslår en generell kapitalutvidelse. Hvis du har investorer som er villig til å være med på det, så er det bra. Det betyr at hele ÅFAS blir styrket. Men da blir også muligheten til gevinst vesentlig mindre, sier Gjørtz, som er styremedlem og tidligere leder i ÅFAS.

Ifølge Gjørtz går ÅFAS ut med et minimumsbeløp på fem millioner kroner opp til maks åtte millioner. Men det betyr ikke at alle disse pengene vil gå til å hente nye spillere.

– Disse pengene vil kunne styrke den sportslige satsingen. Det betyr alt fra støtteapparatet til trenere og nye spillere.

Nye aksjonærer

Det er eksisterende aksjonærer som har fortrinnsrett.

– Men det skjer sikkert ikke at vi får fulltegnet dette med eksisterende aksjonærer. Da kan man invitere inn andre som per i dag ikke er aksjonærer, sier Gjørtz. Det er liten tvil om at det er mange i næringslivet som kjenner godt på de tøffe økonomiske tidene. Det merker også ÅFAS og AaFK.

– Hvordan er interessen for å bli med på kapitalutvidelsen?

– Det er selvfølgelig noen som må si at akkurat nå passer det ikke for oss, og det er forståelig. Likevel har det vært en utrolig oppslutning. Det er et sterkt engasjement og en vilje til å støtte opp om dette, sier Gjørtz.

– Det er ei gruppe som har vært med og støttet Tangopoolene hele vegen. Det er naturlig at noen faller litt av på grunn av krisen, men det er ikke alle som opplever nedgang. Vi har lagt en god plan som jeg regner med vi skal klare å gjennomføre dette. Vi vet det er viktig å forsterke stallen, sier ÅFAS-leder Haagensen.

Har lagt planer

Når pengene er på plass i ÅFAS er det opp til sportslig utvalg i AaFK å legge fram hva de ønsker seg av forsterkninger. Trener Trond Fredriksen er et av medlemmene i utvalget.

– Vi er i ferd med å konkludere rundt hvilke spillere vi ønsker å beholde av dem som har utgående kontrakt. Så får vi se om jeg og Kalle også får fortsette også, sier Fredriksen. Magne Hoseth, Jo Nymo Matland, Akeem Latifu, Sten Grytebust, Mikael Dyrestam og Marlinho (lån) er på utgående kontrakter.

– I sportslig utvalg har vi diskutert hva slags spillertyper vi trenger til neste sesong, så får vi se hvor mye vi får mulighet til å gjøre. Vi har også tid til å få sett litt spillere når sesongen i Norge er over. Det kan være en fordel for oss, sier AaFK-treneren.

– Kan det være aktuelt at medlemmer i sportslig utvalg blir brukt som speidere?

– Det har vi ikke diskutert enda, men det kan kanskje skje. Samtidig spørs det helt hvem det er og hvor vi er i kartleggingsfasen, sier Fredriksen.

AaFK-trener Trond Fredriksen.