13-årsjentene som er med på Satellitt Bylag Ålesund var på Hamar sist helg for å delta i årets Hamkam Talent Cup, med spillere fra ni forskjellige sunnmørsklubber i troppen. Det endte med totalseier etter at svenske Norrstrands ble slått 5-2 i finalen.

I de innledende kampene ble i tur og orden Solberg slått 2-0, Bærum 7-1 og Lørenskog 3-1. I kvartfinalen møtte sunnmørsjentene Skedsmo, som de slo 4-1. I semifinalen møtte de igjen Lørenskog, som denne gangen ble slått med 2-0, før de altså søndag ettermiddag slo Norrstrands 5-2 i finalen på Briskeby stadion.

Trener for Satellitt Bylag Ålesund i denne turneringen var Eirik Hoseth, med hjelpetrenere fra Herd, Emblem, Langevåg og FK Sykkylven.

Og Eirik Hoseth har mye godt å si om satsingen på yngre jenter fra kretsens side.

– Det er alltid kjekkest når man vinner, men dette var først og fremst en seier for enkeltspilleren og deres videre utvikling. Motivasjon, referanser og ikke minst sunn konkurranse innad i eget lag med kun vinnertyper. Jeg ble overrasket og imponert. Jentene lærte meg mye denne helga, sier han.

Mye godt spill

Og Hoseth syntes jentene spilte godt.

– Jentene leverte meget god fotball. Spesielt med ball og det man prøver på. Vi så sjelden pasninger som ikke var konstruktive. Alle ble trygge nok til å ta frem «sin spisskompetanse». Jeg vil heller at man prøver for ofte! Det varierte fra kamp til kamp hvem som lyktes best med det. Det kollektive samspillet ble også gradvis bedre utover i turneringen. Det fikk det svenske laget som har vunnet mye merke i finalen på en enorm Briskeby hvor jentene utnyttet store rom best.

Dette tiltaket kom som et resultat av Fotballkretsen sitt gode Satellitt-opplegg for 03-årgangen i 2015/16. Gjennom 12 samlinger og en svært vellykket turnering på Høddvoll i vår har nærmere 50 jenter deltatt. 16 av disse jentene utgjorde denne gangen et sterkt kollektiv på Hamar i helga. Team Søre har et eget opplegg med god kvalitet.

Må satse mer

Et godt samarbeid mellom Satellittklubbene Blindheim og Herd, samt Bylagsansvarlig Fortuna/SFK gjorde denne turen mulig.

Og Hoseth har et ønske overfor de lokale klubbene:

– Jeg oppfordrer til en enda større satsing på jentene i regionen. Her ligger det kun muligheter i fremtiden, fastslår han.