– Noen må jo begynne, gliser Endre Riksheim og Jan Erik Kolaas, henholdsvis daglig leder og trucksjåfør ved Sunnmøre fiskeindustri.

De er to av fire karer i bedriften i Brogata ved Steinvågsundet som fra klokka 12 brukte lunsjpausen til å brenne sankthansbål og grille.

Flotte forhold ved fjorden

Med nesten vindstille, sommermild temperatur og masse bålpaller å ta av, var det duket for en riktig så koselig midtsommerstund på jobben.

Gutta hadde naturligvis egen truck, til å flytte pallestabler bort til bålet i fjøra mot Valderhaugfjorden.

– Det gjelder å ikke slite seg ut, heller, flirer Jan Erik Kolaas.

Han blir litt forstyrret av avisas utsendte i den viktige jobben med å passe chili- og baconpølsene på grillen.

Trepallene som brennes på egen tomt, er kasserte eksemplarer brukt til å frakte fisk, proviant og emballasje.

– Vi ga tilbud til Slinningsbålet om de ville ha dem, men de trengte hele europaller og hadde ellers nok av fyllmat til bålet. Så da brenner vi dem selv, forteller karene.

101 sankthansbål i Ålesund

I Ålesund er det meldt inn hele 101 bål i forbindelse med sankthansfeiringen. I fjor var det meldt inn 83 bål, mot 102 og 60 de to foregående årene.

– De fleste bålene tennes i dag, noen på fredag og en god andel på lørdag, forteller branningeniør Knut Øystein Ekroll i forebyggende avdeling ved Ålesund brannstasjon.

Litt regn de siste dagene har gjort forholdene noe bedre, med tanke på faren for at bålbrannene skal spre seg.

Fortsatt tørt i terrenget

– Det er fortsatt relativ tørr vegetasjon, så folk må passe på at bålbrenningen skjer forsvarlig. Dette har alle et selvstendig ansvar for, sier Ekroll.

Lett tilgjengelig vann til slukking, er også viktig. Og husk at flygende gnister kan gå langt, minner han om.

Brannvesenet gir ikke tillatelse til bålbrenning, men alle som brenner bål må melde inn dette på eget skjema. Da har kommunen oversikt, man vet hvem som er ansvarlig og brannvesenet kan bedre vurdere ulike meldinger som skulle komme inn.

Det er kun rent trevirke som er tillatt å brenne.

– Det er ikke lov å brenne søppel, gamle møbler og liknende på sankthansbålene, sier Ekroll.

Tenk på svabergene

Han finner også grunn til å be folk om å være forsiktige med svabergene.

Dersom det brennes bål rett på berget, kan dette sprekke og det blir stygge sår på berget.

– Bruk en egnet bålplass, og vis hensyn også til svabergene, sier Ekroll.

Som også minner om at folk har et selvstendig ansvar for å forhindre brann og skade også ved bruk av griller.

Grillsjef Jan Erik Kolaas, trucksjåfør ved Sunnmøre fiskeindustri, under bålbrenning og grilling på jobben. Foto: Nikolas B. Farstad
Endre Riksheim og Jan Erik Kolaas har fyrt opp sankthansbålet ved Sunnmøre fiskeindustri Foto: Nikolas B. farstad
Sunnmøre fiskeindustri fyrer opp eget sankthansbål. Både for kos og for å bli kvitt kasserte paller. Foto: Nikolas B. Farstad