Derimot skreiv trener for laget fra Ålesund, Per Gunnar Hamnøy det som kort kan beskrives som en hyllest til jentene, på Emblem Fotball sine Facebook-sider, hårreisende 1-25 tap til tross:

«Som trener kan man røske seg i håret (dersom man har hår), og stille sin plass til disposisjon umiddelbart. Men før vi slakter har jeg litt lyst til å se bak det hårreisende resultatet i kveld», skriver Hamnøy - og forteller historia om et lag som ikke er blant de som har vunnet flest fotballkamper, men som likevel har beholdt rundt 70 prosent av jentene som var med, da laget blei starta i 2007, og som nylig kunne melde på 21 jenter til Norway Cup.

Les hele innlegget til Emblem-treneren her (ekstern lenke)

«Brannsupporterne synger (med rette) «selv om vi taper er vi best». Det kan vi på Emblem også si – ikke til å vinne fotballkamper, men vi er best til å delta! Dette er trøsten når det står 1-25 på måltavlen. Vi er best på å tape og best til å delta. Og for oss trenere og voksne er det ordet DELTA som er viktigst! Jo visst blir vi frustrert når vi taper og når vi bommer, og så blir vi overlykkelig og stolte når jentene vinner! Men for oss trenere er det noe annet som er viktigst – og det er at dere deltar jenter!», skriver Hamnøy.

Stor respons

Responsen har ikke latt vente på seg. Etter at innlegget ble lagt ut, seint onsdag kveld er det likt og delt ei rekke ganger.

- Respekt, skriver en annen lokal trener for aldersbestemte lag - og deler hyllesten på sidene til «sine» jenter.

- Rørende lesing og så flotte holdninger. Supert at du formidler dette, heter det i en annen kommentar.

- Jeg er litt overraska over all delinga og alle kommentarene på så kort tid, medgir Hamnøy, som til daglig er lærer ved Møre ungdomsskole i Ålesund. Han var i si tid også initivativtaker til nyhetskonkurransen 5 rette, og er også forfatter.

Kjekt på trening

- Når det gjelder selve innlegget, er dette noe jeg har tenkt på å skrive ei stund. Det starta med en henvendelse fra et anna lokalt lag, i vinter. De er også mange, og hadde leita ei godt stund etter et lag de kunne spille treningskamper mot, som hadde omtrent like mange spillere som de.

- «Kanskje vi er mange», tenkte jeg - og begynte å reflektere over at vi faktisk hadde økt i antall i vinter, til tross for statistikken der vi taper langt oftere enn vi vinner, sier Hamnøy.

- Hva er det dere gjør?

- Ja, det har jeg også lurt på. For vi gjør ikke så mye. Likevel kommer det jevnt og trutt nye jenter og vil begynne, samtidig som få slutter i andre enden.

- Vi trener to ganger i uka, og har ikke mange kvelder der vi gjør andre ting sammen. Det blir en og anna pizza nå og da, og så drar vi på cup-er - nå snart altså til Norway Cup, men det er ikke slik at vi har et veldig fokus på det utenomsportslige.

- Likevel gjør vi altså noe rett, og det tror jeg har med fokuset på treningene å gjøre, at vi rett og slett er opptatt av å ha det kjekt. Hos oss er det ikke mye press, stress eller mas om prestasjoner. Vil noen trene mer enn to ganger, er det muligheter for dét, men det er ikke noe krav, sier han - og er rask med å legge til følgende:

- Før jeg sier mer må jeg bare hylle Aksla for den jobben de gjør. De har et ekstremt godt lag, og utspillet mitt er på ingen måte noen kritikk av hvordan de - eller andre, jobber, sier Hamnøy. Han avslutter hyllesten til laget på Facebook på følgende måte:

«Jeg håper av hele mitt hjerte at dere vil fortsette å delta jenter – lenge! At dere lærer noe av å være på lag, noe som kan vare hele livet. Både for dere selv og for deres barn. Nå gleder vi oss til Norway Cup! Jeg lurer på hvor mange andre lag som kommer med 21 jenter på fjorten år til Norway Cup – for å delta!», skriver han - og undertegner med «stolt trener».

- «Alle jenter på bana» i praksis

Blant de som har fått med seg innlegget til Hamnøy på Facebook, onsdag er Sigrid Sundquist Torp i Sunnmøre Fotballkrets.

- Jeg har både lest det - og delt det. Dette er jo «Alle jenter på bana» i praksis, sier hun - og sikter til prosjektet kretsen nylig lanserte.

- Til grunn for prosjektet ligger det faktum at det - spesielt på jentesida, slutter mange i overgangen ung til voksen. Unge som kanskje tror de må være så veldig gode for å kunne fortsette, men som synes de ikke er det - og som ergo føler de må slutte.

Les mer om prosjektet «Alle jenter på bana» her (ekstern lenke)

- Men slik skal det ikke være. Fotballen har plass til alle. Med et ønske om at det skal være opplevelsen som gjør at «alle» jenter ønsker å drive med fotball, at en gjennom fotballen kan få verdier, skape gode mennesker, føle tilhørighet, har vi utfordra klubbene til selv å lage egne prosjekter. Fordi de vet best hva som fungerer i sin klubb, sier hun.

- Så er det noen som er flinke sportslige, mens andre ikke er like flinke. Nok en gang: Det er plass til alle. Uansett resultat ønsker vi at trener og lag skal hylle spillerne for den innsatsen de gjør. Og Hamnøy og Emblem må ha gjort mye bra i forhold til det sosiale, siden så mange av jentene synes det er en kjekk plass - til tross for tapene, sier hun.

Gjør som flere enn 22.000 andre - lik smp.no på Facebook