Fredag ble det sensasjonelle et faktum: Ett mål hver av Kari Erstad Skovly og Vivian Ronahi Saadi sørget for at Fortuna gikk seirende ut av J19-cupfinalen mot Arna Bjørnar i Telenor Arena.

Fortuna fikk en tung start på cupfinalen. Bare åtte minutter var spilt da tidligere Fortuna-spiller Emilie Nautnes satte inn 1-0 til forhåndsfavoritt Arna Bjørnar. Fortuna fikk kjørt seg innledningsvis, men heldigvis kom utligningen ved Kari Erstad Skovly etter 24 minutter. To minutter senere satt ledermålet.

Etter dette hadde Fortuna langt bedre kontroll. Utover oppgjøret kjempet Fortuna-jentene som løver og kriget seieren i land.

Ikke trygg

– Jeg følte meg ikke trygg i det hele tatt før dommeren blåste av kampen. Her var det bare å kjempe det vi klarte, sier Vivian Saadi.

En stolt og rørt Fortuna-trener Magne Elde tar av seg hatten for det jentene hans presterte. – Vi var helt ute å kjøre i 15-20 minutter av førsteomgang. Men etter at vi får 1-1 får vi virkelig troen på at det er mulig. I pausen er det en vanvittig drive i gjengen. Da er alle klare på at det kun er gull som gjelder, sier Elde.

45 minutter senere kunne Fortuna slippe jubelen løs. Fortuna-jentene er Norgesmestere i J17-klassen.

– Vi er best i landet. Vi har slått Lyn i semifinalen og Arna Bjørnar - som spilte med sju spillere med erfaring fra Toppserien. Det forteller alt, sier Magne Elde.

Mister trolig flere

For Fortunas del er det liten tvil om at NM-seieren er en ekstra stor opptur, spesielt ettersom opprykket til 1. divisjon røk i kvalifiseringen for drøye to uker siden.

– Det var en enorm nedtur. I tillegg hadde vi ei forferdelig treningsuke der både Cecilie (Otterlei, kaptein) og Malin (Sunde, landslagsspiller) hanglet hele uka inn mot kampen. At vi klarer å mobilisere såpass imponerer meg, sier Elde.

– Hva forteller denne seieren om framtida til Fortuna?

– Utfordringa i Fortuna vil jo alltid være at vi hele tiden mister mange spillere. I vinter vil vi nok beholde de fleste, men til sommeren er det mange som er ferdig. Ta Vivian for eksempel. Hun er også best på skolen og skal studere medisin. Det studiet får du ikke i Ålesund, sier Magne Elde.

Håper på AaFK-samarbeid

De siste årene er det liten tvil om at en av Fortunas største utfordringer har vært at laget nesten utelukkende har bestått av spillere under 21 år.

– Skal vi få til et topplag i Ålesund, er det ingen tvil om at vi må ha litt flere rutinerte spillere opp i årene, sier Magne Elde.

Han håper NM-tittelen kan bidra i positiv retning for damefotballen på Sunnmøre. Både økonomisk og ved at folk ser det er mulig å få til ting selv i Ålesund.

– Jeg håper det skal gi en effekt. Det er ingen tvil om at det skjer mye spennende på damefronten på Sunnmøre. Det er ikke tvil om at byen har potensial til å ha et godt damelag, sier Magne Elde.

Han tror tiden kan være inne for et samarbeid med byens flaggskip AaFK.

– Jeg håper og tror at Fortuna blir en del av AaFK på sikt. Jeg tror vi i framtida må spille på lag med hverandre og tror det kan skape positive synergier for begge lag, sier Magne Elde.

Han røper at det allerede har vært kontakt mellom klubbene.

– Det har så vidt vært dialog allerede, og på meg virker det som om det nye regimet er mye mer positiv til et samarbeid enn tilfellet har vært tidligere, sier Fortuna-treneren.