Se grafikken - så mange skoler har innført mobilforbud

Hver morgen klokken 8.10 leverer Christina og de andre elevene på Valderøy ungdomsskule inn mobiltelefonene sine.

De låses så inn i mobilhotellet – og der blir de helt til klokka ringer ut etter siste time. Dette er i første omgang en prøveordning, som ble innført i høst i enighet med FAU.

Valderøy er en av stadig flere ungdomsskoler på Nordvestlandet som den siste tiden har innført mobilforbud gjennom hele skoledagen.

Hva mener du om mobilforbud i friminuttet? Delta i debatten i kommentarfeltet nederst.

Pluss og minus

– Hvor lenge har dere hatt forbudet? spør Sunnmørspostens utsendte klasse 9A på Valderøy.

– Altfor lenge, høres det fra vindusrekka. Det er tydelig at det er blanda følelser om forbudet blant elevene.

– Det er bra på noen måter, på andre måter er det irriterende. Av og til er det litt lite å gjøre i friminuttene, eller man er sliten og vil slappe av litt for seg selv. Da kan mobilen være kjekk å ha, sier sier Martin Roaldsnes (14).

– Men hvis vi trenger mobilen til noe spesielt, kan vi bare spørre læreren, legger Jens Flåen (14).

– Før fikk vi ha mobilene i friminuttene, så vi merker endringene. Folk har blitt mer sosiale, sier Sarah Valderhaug (14).

Pluss og minus

Mer aktive og sosiale elever i friminuttet, og mindre nettmobbing: Dette er endringene flere skoler melder om etter å ha innført mobilforbud. Også lærer Hildegunn Solberg Nes i klasse 9A merker dette.

– Elevene har blitt mer sosiale, uten tvil, sier hun.

Hun er imidlertid også ærlig på at det både er pluss- og minussider med et forbud.

– Av og til gir vi dispensasjon for å bruke mobilene i timene, for eksempel kan elevenebruke mobilen til å google ting, eller når vi bruker bilde og video i undervisningen. Det er mer tungvint nå, sier Nes.

– Samtidig, hvis det er sånn at det fører til bedre trivsel og mindre nettmobbing, så er det veldig greit å gjøre det. Vi ser at elevene klarer seg veldig godt uten, sier hun.

Se kartet: Disse skolene har mobilforbud:

Ålesundskolene åpner for mobil

Det er store forskjeller på hvordan de ulike skolene håndterer mobilbruk. Mens alle skolene på Søre Sunnmøre har forbud, er ungdomsskolene i Ålesund mer liberale.

– Vi ser ingen mobiler i timene, og de forstyrrer ikke undervisningen. I friminuttene kan elevene bruke dem, sier rektor Vidar Åkre ved Skarbøvik ungdomsskole.

Skolen har diskutert mobilforbud, men har ikke planer om å innføre dette.

– En skal ikke lage for mye regler heller, så lenge ting fungerer fint i dag, mener Åkre.

- Mobilen kommet for å bli

Blindheim ungdomsskole prøvde en stund å samle mobilene inn i kasser i timene. Dette fungerte dårlig, blant annet fordi mobiler ble ødelagte, forteller inspektør Harald Eidsaa.

– Nå er det også mye enklere å bruke mobil i undervisningen, for eksempel til å finne informasjon eller svare på undersøkelser. Mobilen er kommet for å bli, sier Eidsaa.

Elevorganisasjonen kritisk til forbud

Ingrid Nerem Nilsen, leder for Elevorganisasjonen i Møre og Romsdal, har merket seg at stadig flere skoler innfører forbud. Hun tror ikke det er vegen å gå.

– Jeg mener skolene bør se på andre tiltak enn tvang. Jeg tror heller ikke det er realistisk at dagens 13-15-åringer skal legge fra seg mobilen gjennom en hel dag, sier Nilsen.

Hun understreker at hun selvfølgelig er for et forbud i timene.

– Sosiale medier kan også være en måte å være sosiale på. For en elev som ikke har mange venner på skolen, men som har venner andre steder, kan da et mobilforbud være negativt.

Bør det være lov med mobil i friminuttet? Ja Nei Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Bør det være lov med mobil i friminuttet? Ja 42% Nei 58% Du har allerede stemt 589 stemmer

<strong>Blanda meninger:</strong> (f.v.) Jens Flåen, Sarah Valderhaug, Christina Haram Johnsen, Martin Roaldsnes forteller at elevene har blanda meninger om mobilforbudet. Foto: Sofie Svanes Flem
I dette skapet ligger mobiltelefonene til klasse 9A innelåst - også i friminuttene. Foto: Sofie Svanes Flem