NHO-sjef Kristin Skogen Lund. 
            (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NHO-skepsis til nye regler for arbeidsinnvandrere

EU vil stramme opp regelverket for utsendte arbeidstakere. NHO-direktør Kristin Skogen Lund hadde foretrukket mer fleksibilitet.

EU går nå mot sluttforhandlinger om en oppfrisking av det såkalte utstasjoneringsdirektivet fra 1996. Direktivet gjelder mer enn to millioner arbeidstakere som sendes ut på midlertidig basis for å utføre tjenester i andre land enn hjemlandet.

EU-kommisjonen la fram reformforslaget i mars i fjor. Blant forslagene var en tidsgrense på 24 måneder. Er man utsendt i mer enn 24 måneder, skal reglene i det landet man arbeider i, gjelde fullt ut. I dagens regelverk finnes det ingen slik tidsgrense.

EUs ministerråd har nå foreslått å sette grensa til maksimalt 18 måneder. Det bekymrer NHO, som hadde foretrukket en lengre frist på 36 måneder.

– Vi opplever at det er en for kort tidsperiode. Vi er avhengig av fleksibilitet i dette systemet, ikke minst når det gjelder å bygge store skip og installasjoner, slik vi gjør på Vestlandet, ofte på ganske små steder som er helt avhengige av tilreisende arbeidskraft, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund til NTB.

Hun var tirsdag i Brussel for å delta på en konferanse om arbeidslivsspørsmål sammen med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Gabrielsen er positiv til forslagene som nå ligger på bordet.

– Dette er et viktig steg i riktig retning. Det vil gi utsendte arbeidstakere bedre rettigheter og økt beskyttelse, sier han.

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

– Såpeglatt og livsfarlig:

– Glatte veger over alt

Flere biler har kjørt av vegen. På E39 ved Plantasjen har to biler kollidert, opplyser politiet.

Låveveggen tatt av stormen

– Det må ha danna seg ein ekstrem vind

– Det ser nesten ut som ein eksplosjon, seier Jan Arve Skåravik, som eig det tidlegare småbruket ved Vatnefjorden.

Fem går videre i Ungdommens musikkmesterskap

– Kjekt å se spillegleden

Fem unge klassiske musikere går direkte videre til det nasjonale mesterskapet i januar.