Etter en samlet vurdering har Pressens Faglige Utvalg (PFU) kommet fram til at Sunnmørsposten ikke brøt god presseskikk i den såkalte Bingsa-saken som ble rullet opp i 2017.

Sigrun Jahren, virksomhetsleder for vann, avløp og renovasjon (VAR) i Ålesund kommune og hennes ektemann Tom Ivar Brate klaget inn Sunnmørsposten for å ha blandet sammen ulike forhold og saker i artikkelserien som ble omtalt som  «Bingsa-skandalen».

Ifølge klagerne ble det insinuert at de var innblandet i straffbare forhold, noe de selv har benektet på det sterkeste.

Sunnmørsposten har på sin side, i sitt tilsvar til PFU, avvist påstandene fra Brate/Jahren.

Tirsdag ble saken behandlet i Pressens Faglige Utvalg. Konklusjonen til utvalget er at Sunnmørsposten, etter en samlet vurdering, ikke har brutt god presseskikk.

I sin uttalelse minner PFU om at det kan oppleves både urettferdig og ubehagelig å få medienes kritiske søkelys på seg,  men utvalget påpeker at det er pressens oppgave å informere om det som skjer i samfunnet og avdekke kritikkverdige forhold.

Samleside: Alt om Bingsa-skandalen

- Klagerne har et poeng

Selv om PFU konkluderer med at Sunnmørsposten ikke har brutt god presseskikk, uttaler utvalget at de mener klagerne har et poeng når de innvender at Sunnmørsposten har blandet sammen ulike saker og forhold i omtalen av «Bingsa-skandalen».

«Slik utvalget ser det, er det ikke usaklig å omtale de ulike forholdene samtidig. Utvalget minner i denne sammenheng om at det er opp til redaksjonen å velge vinkling. Men når Sunnmørsposten i en artikkel omtaler at det er åpnet etterforskning mot flere i kommunen, mener utvalget at klagerne har grunn til å føle seg mistenkeliggjort. Her er det ikke entydig for leseren hvorvidt klager er en del av etterforskningen eller ei, og utvalget forstår at klagerne opplever at det kan skapes et uriktig inntrykk av hva de er involvert i», heter det i PFU-uttalelsen.

Videre heter det:

«Samtidig konstaterer utvalget at det aldri blir skrevet eller påstått i klartekst at de er anmeldt eller mistenkt for noe. Utvalget kan heller ikke se at det er dokumentert konkrete feil i det påklagede, eller at omtalen innebærer noen forhåndsdom», skriver Pressens Faglige Utvalg.

«Etter en samlet vurdering mener utvalget at Sunnmørsposten ikke har brutt god presseskikk», konkluderer PFU.