Saure er gruppeleder for Senterpartiet i Ørsta kommunestyre, og var tilhører på fylkesmannens pressekonferanse sammen med partifelle og ordfører Stein Aam. Begge ga uttrykk for både sinne og frustrasjon over at fylkesmannen mener bygdene i Hjørundfjorden skal grensejusteres inn i en annen kommune.

Fulgte ikke folkemeninga

– I de fire andre sakene om grensejusteringer hadde fylkesmannen lagt vekt på folkemeninga, men for Bjørke og Viddal hadde han satt til side at 57 prosent av de spurte i innbyggerhøringa mente at bygdene burde bli i Ørsta.

– Har du noen formening om hvorfor det ble slik?

– Vi mener jo at fylkesmannen på denne måten bruker ei lita bygd som brekkstang for å få Ørsta til å gå sammen med nye Volda. Det er vi utrolig skuffa over, sier Aam.

– Ødelegger bygda

Ola Perry Saure bruker enda sterkere ord, og sier at dersom fylkesmannens tilråding blir det det endelige resultatet, vil det ødelegge bygda.

– Dette er et utidig press som nærmer seg ei skandale, og vi vet at det kommer til å bli sterke reaksjoner på dette, sier Saure.

Ørsta vil miste atten prosent av arealet sitt hvis Bjørke og Viddal går til Volda, og ikke ubetydelige kraftinntekter.

– Vi mister dessuten ei svært viktig satsing på reiselivet i Hjørundfjorden hvis det blir slik, sier Stein Aam.

– Nådde nullpunktet

En annen skuffa og sint ordfører er Eva Hove (Ap) i Stordal.

– Solholms innstilling markerer etter mitt syn det absolutte nullpunktet for kommunereforma som har vært dårlig rigga helt fra starten av. Dette er et eksempel på embetsmakt av verste slag, mente stordalsordføreren. Kollega Arne Sandnes i Norddal sa at han var målløs, og at han ikke forsto noen ting av Solholms innstilling.

Fylkesmannen mener at Liabygda fortsatt skal tilhøre Stranda, og at bygdene Norddal og Eidsdal på sørsida av fjorden også skal bli en del av Stranda.

Ikke tatt på alvor

Eva Hove mener at de ikke blir tatt på alvor når de i månedsvis har jobba seg gjennom en prosess med samtaler og forhandlinger med flere kommuner.

– Så gjorde kommunestyrene i Norddal og Stordal vedtak om ei frivillig sammenslåing – godt støtta av fylkesmannen som anbefalte Fjord kommune. Storting og departement har også stadfesta sammenslåinga. Så kommer altså fylkesmannen nå med ei tilråding som svekker grunnlaget for den samme kommunen. Motivet kan ikke være noe annet ennå tvinge fram større kommuner, men da må han si det rett ut, slår Eva Hove fast.

Nå skal både Hove, Sandnes og Aam tilbake til sine kommuner for å se hva fylkesmannens tilråding vil bety.

– Skulle det vise seg at Fjord kommune ikke er liv laga, krever vi at prosessen blir nullstilt. Vi kan ikke akseptere at Stordal skal bli ei brikke i ei grensejusteringssak i Norddal, sier Eva Hove.

Klar for ny runde

– Det kan jo se ut som om det blir ei nye runde i denne reformen. Fylkesmannens innstilling gjør at situasjonen er endra.

Det sier Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad som også var til stede på fylkesmannens pressekonferanse. Tryggestad mener at dette gir en nye sjanse til å starte en ny prosess.

– Men jeg håper at fylkesmannens innstilling kan bli ei rettesnor for oss og ikke danne grunnlag for en kamp mellom kommunene, sier Tryggestad.

Gode søknader

Fylkesmann Lodve Solholm sier at han har svart på oppgava han har fått fra departementet etter beste evne.

– Jeg har likevel stor respekt for dem som mener noe annet enn det vi har kommet fram til, og alle har kommet med gode søknader om å få justere grensene.

– Noen hevder at dette er en strategi for å få til større kommuner?

– Jeg blir glad hvis jeg kan sitte som pensjonist å se at Møre og Romsdal består av sju kommuner slik vi foreslo i starten av reformprosessen. Det dokumentet står seg ennå, mener Solholm.

Øyene til Aukra

Fylkesmannen foreslår at øyene Sandøy, Ona og Orten i Sandøy kommune skal få bli en del av Aukra, og at bygdene i indre Gjemnes blir den del av nye Molde kommune.

Ordfører Oddvar Myklebust i Sandøy er skuffa over innstillinga som betyr at folket på øyene vil få dobbelt så lang reisetid til kommunesenteret i Aukra enn de har til Steinshamn.

– Det har ikke fylkesmannen tatt hensyn til, men han har tydeligvis lagt vekt på de gode søknadene fra dem som vil over i en annen kommune. Det synes jeg er et nokså tynt grunnlag for slike avgjørelser, mener Myklebust. Sandøy-ordføreren er også kritisk til at fylkesmannens tilråding ble lekket til media før framleggelsen fredag.

Avgjørelse før sommeren

Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) som skal ta den endelige avgjørelsen i saka om grensejusteringer.

– Det skal holdes møter mellom partene og departementet før avgjørelsen blir tatt, og vi skal i hvert fall hjelpe til med at dette blir avgjort før sommeren, slo Lodve Solholm fast.

Ordfører Eva Hove i Stordal mener at fylkesmannens forslag viser at kommunereformen har nådd ett nullpunkt. Foto: Nils Harald Ånstad
Strandaordfører Jan Ove Tryggestad mener at fylkesmannens tilråding legger til rette for en ny runde i reformprosessen. Foto: Nils Harald Ånstad