- Da gratulerer jeg Marianne Heske med dette litt frekke grep, og erklærer det for åpnet, sier Olemic Thommessen, mens Heske klipper den røde snora.

Synet av det gamle, værbitte huset utenfor Stortinget tvinger oss til å stille spørsmål om samfunnet rundt oss, påpeker politikerne under åpningen av kunstprosjektet «House of Commons» i Oslo onsdag kveld. Ved å gjøre beslag på det offentlige rommet foran Stortinget og vise kontraster, søker kunstner Marianne Heske å ruske opp i fastlåste tankemønstre med prosjektet.

Les også: Heske flytter hus på nytt

En historie

- Impliserer navnet House of Commons at huset bak er House of Lords? Det er en beskrivelse vi ikke kjenner oss igjen i, sier stortingspresident Olemic Thommessen under sin åpningstale.

- Huset står her frekt og obsternasig og gir oss perspektiv. Det forteller en historie om folkelighet og elitisme, rikdom og fattigdom, men først og fremst representerer det en 150 år lang reise. Den forteller en historie om en lykkelig endring, men også at endring i seg selv er krevende, sier Thommessen.

Huset er like gammelt som stortingsbygningen, og en del av Stortingets 150 års-jubileum.

Hva skjer i helga? Sjekk vår oppdaterte  kulturkalender.

Voldsomme reaksjoner

Huset blir å se utenfor Stortinget frem til 21. januar 2016.

- Reaksjonene har vært voldsomme på sosiale medier og i media generelt. Snekkerne som har satt opp huset har knapt nok fått arbeidsro, sier kunstner Heske til Sunnmørsposten.

- Tenker du på å flytte flere hus?Er man kreativ, er man kreativ, slik er kunstnere født. Vi må vente og se, sier hun.

Les flere kulturnyheter på smp.no

Hun ønsker å provosere frem tankesprang.

- Det handler om å forflytte virkeligheten. Om å kjenne de viktige verdiene bygda representerer. Om at vi ikke må glemme. Det var ingen forurensning den gangen. Det var et enkelt liv.

Etter åpningen kunne folk gå inn og betrakte stua.

Større kunstprosjekt

Også direktør i Kulturetaten i Oslo kommune, Hilde Barstad, holdt tale under åpningen, og fortalte at House of Commons er det første leddet i et større kunstprosjekt for Oslo kommune som vil definere satsingen videre. Hun påpekte også prosjektets evne til å fremprovosere refleksjoner.

- Det får oss til å stille spørsmål. Hva i all verden gjør dette huset her? Er det en sammenheng mellom dette huset og de andre rundt? Er det et symbol på at velstandsutviklingen har gått raskt? spurte hun.

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik smp.no på Facebook

Gjenreist ved Stortinget

Marianne Heske oppdaget den gamle stua da hun kjørte gjennom Hobøl i Østfold. Huset skulle opprinnelig rives. I stedet har huset blitt demontert, og de siste ti dagene har det blitt satt sammen igjen på plenen utenfor Stortinget i Oslo og gjenreist som kunstprosjektet House of Commons. Prosjektet er produsert av Oslo Pilot, kulturetaten i Oslo kommune, med støtte fra Statens Vegvesen og KORO.