Dønn ærlig. Slik omtaler André Fredriksson – årets sunnmøring i «Farmen», seg selv. I onsdagens episode ble han valgt til førstekjempe, og blir med dette en av to duellanter når neste program sendes, søndag. Mens taperen ryker ut, er vinneren videre til finaleuka.

For dem som har fulgt serien er valget av Fredriksson som førstekjempe neppe overraskende: Noe av det siste han gjorde i forkant var å fortelle storbonden Charlotte Jacobsen (21) at han og de andre hadde planer om å sabotere ukeoppdraget. Dette skulle en av de andre deltakerne fortelle på vegne av alle, men da han utsatte det, tok altså Fredriksson saka i egne hender.

– Manglet «baller»

– Som jeg også sa i serien: Dette var ikke noe forsøk fra mi side på å redde meg selv eller framstå som den snille, snarere et resultat av at de andre manglet «baller» nok til å si fra, fasthoder Fredriksson.

– Jeg ville dessuten at Charlotte skulle vite at to av dem som sto henne nær, ikke ønska at hun skulle klare oppdraget og dermed få en finalekniv, sier han. Resten av gjengen har – på si side, gitt uttrykk for at Fredriksson dolka dem i ryggen med handlinga si.

– Jeg for min del er overraska over at storbonden ikke spurte de andre om de likevel skulle forsøke å komme i mål med ukeoppdraget. I stedet gikk hun med på å sabotere ei oppgave hun selv var satt til å lede, sier han.

Les flere kulturnyheter her

Torghandler

André Fredriksson er opprinnelig fra Hareid kommune, men bosatt med samboeren på Jarnes i Sykkylven.

– Til daglig jobber jeg som torghandler og selger fisk fra eget firma, forteller han. Fisk og fiskeri har vært livet hans i ei årrekke, men etter et uhell der han knakk leggbeinet, fikk livet som sjarkfisker en brå slutt.

– Jeg er en veldig sjølstendig fyr, og ser på meg selv som en ressursperson. Men opp gjennom åra har jeg flere ganger følt på at jeg ikke har fått betalt for innsatsen. Dette, men også det at jeg er sta og gjerne ser ting gjort på min måte, gjør at jeg helst vil drive for meg sjøl.

Dødsbudskap under «Farmen»

Under oppholdet på «Farmen» fikk André beskjed om at broren var død.

– Jon var den siste mannen jeg trodde jeg skulle få beskjed om at det var noe galt med. Men han fikk altså hjerteinfarkt og døde, 47 år gammel. Vi var tette, sier André. Han valgte å bli på «Farmen» til tross for dødsbudskapet.

– Jeg gikk noen runder med meg selv, og snakka også mye med dem som lager serien. De sa de ville strekke seg langt for å få det til å fungere for meg, hvis jeg bestemte meg for å fortsette. Jeg valgte altså å bli, selv om jeg visste at de ikke hadde noen erfaring med noe lignende. I og med at ingen 2015-hjelpemidler er tillatt, fikk jeg ikke lov til å ringe hjem, og jeg synes også oppfølginga jeg fikk var mangelfull, sier André. Han hadde permisjon fra «Farmen» i ett døgn i tilknytning til begravelsen.

Om å starte på nytt med sorgen

– Angrer du på at du ikke trakk deg?

– Ja. Jeg fikk det veldig vanskelig på gården etter dødsfallet, og sorgen påvirka mange av valga jeg gjorde. Hjemme igjen innebar det å gå gjennom leiligheta til Jon, tingene hans og det å endelig få snakka ut med familien, å starte på nytt med sorgen, sier André, og fortsetter.

– Fordi det blei som det gjorde på «Farmen» storparten av tida – med så mye unge folk pluss meg på 50, må jeg vel også si at jeg angrer på at jeg blei med. Uten at det er noen bitre følelser fra mi side mener jeg det aldersmessige spriket blei for stort. Etter at jeg slo ut Jasdeep (Singh Kalirai) i duell, følte jeg også at jeg ble frosset ut av de andre, at de ikke var interessert i kunnskapen min. De så vel på meg som en stor konkurrent, sier han.

Følg smp-kultur på Facebook!

– En veldig spesiell situasjon

Også presseansvarlig for Farmen i TV 2, Alex Iversen gir uttrykk for at situasjonen som oppsto med dødsbudskapet var veldig spesiell.

– Både for André og produksjonen, for akkurat dette har vi ikke vært borti tidligere, bekrefter han.

– Men når man jobber med vanlige mennesker over så lang tid, så kan uforutsette ting som dette oppstå. Hvordan det håndteres må vurderes fra sak til sak. I ettertid ville kanskje både vi og André valgt å gjøre ting litt annerledes, sier Iversen.

Livsnerven «Bajas»

I onsdagens program kunne vi se en bevega André Fredriksson ta farvel med dyra på gården, deriblant hunden «Bajas». For med finaleuka rett rundt hjørnet skal deltakerne ha fokus på konkurransen.

– Det er kanskje ikke så lett å forstå, men «Bajas» var en livsnerve og en veldig god turkompis. Da han forsvant, falt jeg skikkelig sammen, sier Fredriksson. Selv om han sier han hadde takka nei, hvis han hadde fått tilbud om ei ny runde med «Farmen», forteller han likevel at realityserien har tilført han noe positivt.

– Jeg har blitt mer ydmyk og tolerant. I tillegg kvitta jeg meg med en del overflødige kilo. Det å leve på byggrynsgrøt, grønnsaker og en griseknoke som skal deles på 14, er ikke rare greiene. Jeg kommer forresten ikke til å spise byggrynsgrøt på ei stund. Ikke gris heller, sier han.

Gjør som mer enn 23.000 andre - lik Sunnmørsposten på Facebook