– Ja, det skulle jeg ønske at jeg kunne svare deg på, men det er vanskelig å si. Det jeg kan si er at vi i Ålesund har en jobb å gjøre.

Mangeårig UKM-kontakt i Ålesund kommune, Øydis Holte, konstaterer at hun ikke er fornøyd med årets deltakerantall i UKM.

Lørdag stilte 48 deltakere til UKM i Nordvestlandets største kommune.

Dette er langt færre enn enkelte mindre kommuner greier å dra til sine UKM-arrangementer.

Tilsynelatende har størrelsen på kommunen lite å si for hvor mange deltakere som stiller i UKM.

Grand Prix

Holte tror det er en sammensatt forklaring på hvorfor Ålesund ikke kan hevde seg blant kommunene med flest UKM-deltakere.

– Vi har nok ikke nådd ut til nok ungdom. I tillegg ser vi i vår kommune at vi konkurrerer med ungdomsskolenes Grand Prix-arrangementer som snart går av stabelen. Det er synd at UKM kolliderer med disse, slår Holte fast.

Konkurransen med Grand Prix merkes også i Skodje.

– Det er en uheldig sak at arrangementene kolliderer, men for oss er det lite vi kan gjøre noe med siden det er sentralt bestemt når UKM arrangeres, slår Magne Per Fylling i Skodje kommune fast. Denne helga hadde Skodje færrest deltakere i UKM. Kun 29 stykker stilte.

– Vi har prøvd å være aktive i forhold til ungdom og inviterte blant annet elever på 5.-7.-trinn til en motivasjonsseanse i Gomerhuset. Men det er ikke alltid like lett å vite hvilke knapper man skal trykke på.

Kun fem på workshop

Det samme sier UKM-kontakt i Sula, Tone Fiskerstrand.

Også hun ønsker seg et høgere deltakerantall. Kun 37 stilte opp i Sula.

– Vi har virkelig forsøkt å nå ut til ungdom for å få de til å stille. Blant annet arrangerte vi workshops både før sommeren og i januar. En av dem var et scenekurs med Maria Holand Tøsse.

Det handlet om hvordan man kunne føle seg trygg på scenen. Kurset var kjempebra og deltakerne hadde stort utbytte av det. Problemet var imidlertid at bare fem stykker stilte.

I likhet med kolleger i Ålesund og Skodje, tror også Fiskerstrand i Sula at Grand Prix tar noe av oppmerksomheten fra UKM.

– Ja, vi diskuterer om det kan være en mulig forklaring. Samtidig har vi også en stor og aktiv kulturskole, som har sine arrangementer, så færre føler muligens at de trenger den arenaen UKM er.

Noe glupt

Kommunen som hadde flest deltakere i helgas UKM-arrangement var Giske. Hele 141 stykker stilte opp der.

UKM-kontakt Frode Elias Synnes tror det har sammenheng med at kommunen markedsfører arrangementet bredt.

– Vi har engasjert tidligere deltakere som UKM-ambassadører. Disse oppsøker alle skoleklasser i aktuell alder. I tillegg er vi veldig aktive i sosiale medier, spesielt Facebook, forteller han.

Også Veslemøy Ervik i Vanylven tror aktiv markedsføring, på ungdommenes egne arenaer, er nøkkelen til å få opp deltakerantallet.

I Vanylven stilte 123 stykker på UKM lørdag.

– Vi har bevisst markedsført UKM som et lavterskeltilbud. Derfor deltar alt fra kor til leikarring hos oss. I tillegg er vi aktive på Facebook, og vi tilrettelegger for deltakerne, på deres premisser. Vi er lidenskapelig opptatt av UKM og det smitter nok over på ungdommene, som jeg tror oppfatter UKM som en viktig og relevant arena.

Tilbake i Ålesund håper Øydis Holte at deltakerantallet vil øke neste år.

– Vi må diskutere situasjonen og finne på noe glupt.