Stykket er intet mindre enn Shakespeares over 400 år gamle tragiske klassiker.

Torsdag var det premiere på ungdomssatsinga tiil Teateret Vårt, og straks begynner også skoleforestillingene. Det er Barneteateret Vårt i Ålesund som produserer satsingten til Teateret Vårt Ung.

Det er bare å glede seg.

Denne ultramoderne Othelloen er retta inn på unge over 13.

Vi minnes vagt at det stundom er stort drama ute og går i aldersgruppa, så responsen deres blir garantert spennende. Men Barneteateret Vårt i Ålesund har testkjørt med Skarbøvik-elever allerede.

Forelskelse, raseri

Salige Shakespeare heiv for sikkerhets skyld hele krydderhylla inn i suppa si:

Ære. Lojalitet. Rødmende forelskelse, giftgrønn sjalusi, svik, utroskap, hvitglødende raseri, blodhevn og anna elendighet.

Er det i det hele tatt råd å stole på noen? Hvordan skal vi ordne oss for å kunne ta riktige valg og leve fullverdige liv?

Vi har kort sagt å gjøre med totalregisteret av utfordringer et stakkars menneske kan treffe på. De Helt Store Greiene – Evige Sannheter.

Alt turneres av tre stykker i løpet av en drøy time. Så her gjelder det å holde på hatten.

Røsker og river

Anders Kippersund tar imot publikum ute på gulvet og går glidende i gang lenge før vi har skjønt at han faktisk har starta. Han legger ikke skjul på at han egentlig burde kle hovedrolla som hærføreren Othello. De langt yngre Hugo Mikal Skår og Johanna Mørck kan umulig ha alt det som trengs!

Han er følgelig forbigått, akkurat som rollefiguren sin, Iago. Misunnelsen næres. Listig grusomme planer legges. Her skal det manøvreres. Men kursen settes ulykkeligvis rett ad undas.

Det får ikke hjelpe at Shakespeare uttrykkelig skildra Othello som svart. Den forbigåtte benytter bare anledninga til å dra rasistiske vitser. Lynkjapp veksling mellom utvalgte originalscener og brudd der skuespillerne diskuterer framdrifta, er et fiffig regi-grep av Philipp Stengele. Men dette krever også full skjerping av oss.

Den unge hovedmålgruppa fikser sikkert sånt mye lettere, vil vi tro. De «multi-tasker» seg jo gjennom alle sine våkne timer. Forestillinga er en nydelig og lysende kraftprestasjon av Johanna Mørck, Hugo Mikal Skår og Anders Kippersund.

Noen av øyeblikka røsker og river i et voksent menneske. Så det er kanskje noe å hente her for flere enn bare fjortiser?