Det sier kunstnerisk leder av teaterfestivalen Høstscena, Inger Bakke. Hun snakker om det finske nysirkuskompaniet Race Horse Company og ekstremsirkusforestillingen Super Sunday.

– Aldri har noe lignende gjestet byen vår. Dette blir brød og sirkus av beste merke, sier Bakke engasjert.

Feirer

I år markerer teaterfestivalen sitt 25-årsjubileum. Å invitere det finske nysirkuskompaniet er et ledd i feiringen.

– Med denne forestillingen slår vi på stortromma. For å kunne presentere Super Sunday må vi leie Borgundhallen i Spjelkavik. At vi sprer programmet utover kommunen, rent fysisk, synes vi er bra. Slagordet vårt har alltid vært «Heile byen e ei scene», sier Bakke.

Hun forklarer Race Horse Company trenger minimum 10 meter under taket. Å sette opp Super Sunday er et stort løft for Høstscena.

– Vi trenger 800.000 kroner for å få dette til å gå rundt. Da er vi helt avhengig av gode støttespillere, og det har vi heldigvis fått i fylket og Sparebanken Møre.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Rått

Temaet for årets festival er «Opphav».

Transetradisjon: Frikar, ved leder Hallgrim Hansegård, dykker ned i tradisjoner for transe sammen med musikeren og joikeren Torgeir Vassvik.

– Mye av grunnen til det er at årets festivalkunstner, som blir Karin Augusta Nogva, er veldig opptatt av opphav. Hvem er vi, hvor kommer vi fra? Dette er et spennende tema og noe som gjelder oss alle, så mye av programmet blir knyttet til opphav, forteller Bakke.

En forestilling med Frikar og leder Hallgrim Hansegård står også på programmet. Sammen med den samiske musikeren og joikeren Torgeir Vassvik, dykker han på sin måte ned i begrepet opphav. I forestillingen Leahkit utforsker de sine respektive tradisjoner for transe i dans og musikk.

– Dette blir nesten det motsatte av Super Sunday. Vidt forskjellig, men like rått, lover Bakke.

Poesi

I tillegg til flere forestillinger, samt opptredener av festivalkunstneren, blir det også i år poesi.

– Jeg kan ikke røpe navn enda, men vi kommer til å presentere fire bestillingsverk rundt temaet opphav. Forfatterne vil opptre sammen med en musiker. Disse avtalene er vi i ferd med å lande nå, sier Bakke, som foreløpig bare kan love én ting for Poesiscena:

– Det blir bra.

Les flere kulturnyheter her