Årets vinner av ALMA-prisen er klar– litteraturprisen til minne om Astrid Lindgren. Prisen deles ut til barnebokforfattere eller illustratører, men kan også tildeles organisasjoner som fremmer barn og unges lesing eller rettigheter i den svenske forfatterens ånd.

Av de totalt 215 nominerte kandidatene er ti norske, deriblant lyriker og forfatter Marit Kaldhol.

- Stort

- Jeg var blant de nominerte også i fjor og dette er jo veldig stort, men noen forhåpning om å vinne har jeg nok ikke, sa Kaldhol før utdelingen.

- Du er med andre ord ikke på plass i Stockholm?

- Nå er jeg ikke sikker på om man får noe vink på forhånd, dersom man nå skulle vinne, men nei, jeg er ikke i Stockholm, derimot på badet og klipper håret. Jeg skal til Molde senere i dag, sier hun.

Her finner du den nye Ålesund-sida!

«Fryktelig mye penger»

Kaldhol peker på at prissummen på fem millioner svenske kroner, som gjør ALMA til den største pengeprisen for barne- og ungdomslitteratur i verden, er «fryktelig mye penger».

- Så mye at jeg faktisk synes det er for mye for en enkeltperson å få. I fjor var det en afrikansk organisasjon som fikk prisen, og det synes jeg i grunnen er best når det er snakk om så mange penger (ALMA 2015 gikk til PRASEA - Project for the Study of Alternative Education in South Africa, som driver med leseforskning og lesefremmende tiltak, journ. merk.). I april skal jeg til Bergen for å motta Nynorsk barnelitteraturpris, som deles ut av Noregs mållag. Der er prissummen 30.000 kroner, og det synes jeg er bra. Selv om priser til bokmålsforfattere ligger mye høyere setter jeg stor pris på at nynorskmiljøet legger merke til meg, sier hun.

- Gode navn

NORLAs seniorrådgiver, Dina Roll-Hansen, som jobber for å promotere norsk litteratur i utlandet, mener de ti norske nominerte til årets ALMA alle er gode navn.

– Jeg ville blitt veldig glad om en av dem vant. Eller to, som Nyhus og Dahle, men det er jo en veldig lang nominasjonsliste, så det er vanskelig å tippe, sier hun til NRK.

I tillegg til Kaldhol var følgende norske nominert:

  • Tor Åge Bringsværd

  • Gro Dahle

  • Svein Nyhus

  • Harald Rosenløw Eeg

  • Fam Ekman

  • Foreningen !les

  • Stian Hole

  • Gry Moursund

  • Øyvind Torseter

Årets vinner

ALMA-prisen for 2016 går til den amerikansk-britiske barnebokforfatteren Meg Rosoff som er bosatt i London.

Hun fikk mye oppmerksomhet for debutromanen «How I Live Now» fra 2004. For romanen «Just In Case» fikk hun den tyske litterturprisen Deutscher Jugendliteraturpreis, en pris som også Marit Kaldhol tidligere har fått, for barneboka «Farvel, Rune» i 1988. Kaldhol ble nominert igjen til samme pris i 2013, da for ungdomsboka «Søkeord ayotzintli».

Gjør som mer enn 25.000 andre - følg smp.no på Facebook