Det er lokalteateret på Rogne i Haram og Moldejazz som i størst grad har fått utbytte for Rita Kvinge sin store dugnadsånd. Funksjonærrollen som frivillig på festival oppdaga nemlig Kvinge under nattjazz i Bergen, men det var da hun ble invitert med til Moldejazz på slutten av 80-tallet, at hun fikk blod på tann. På slutten av 90-tallet tok hun seg et opphold fra frivillig-rollen på grunn av barna sine, men likevel kan hun se tilbake på mellom 12 og 15 år med frivillighet på Moldejazz, og den rollen blir fortsatt prioritert.

En del av et felleskap

– Man er ikke bare gjest, så man får en annen innstilling under konsertene. Jeg har p å bare være gjest et par år, og det er greit på sin måte. Man får jo større frihet, men jeg savnet det med å kunne være en del av innsiden av felleskapet, sier Kvinge, og datteren Arya Kvinge Rogne (18) er helt enig. I år har hun nemlig blitt med mamma som frivillig under Moldejazz.

– Man er med på et lag som jobber for å gjøre festivalen bra, og slik møter vi masse kjekke folk.  Som frivillig hører man liksom til festivalen, sier mener Rogne som også ser ut til å ha blitt bitt av basillen. Når mamma Kvinge måtte reise hjem til Longva på grunn av jobb i går kveld, ble nemlig datteren igjen for å få med seg slutten av jazzen, og søndag venter det avslutningsfest for alle frivillige. I tillegg har det også i løpet av uka vært en båttur over til Hjertøya med mat og drikke for alle frivillige.

Moldejazz er favoritten

Kvinge har tidligere også vært frivillig på Øyafestivalen i Oslo, men for hun er det Moldejazz som gjelder.

– I dag jobbet jeg med ei dame på 80 år, som fortsatt ville være med å hjelpe til, og en annen frivillig har deltatt siden 70-tallet, men er nå usikker på om han faktisk klarer å gi seg. Det viser jo at det har blitt skapt noe i disse, som fortsatt vil være med. Moldejazz blir rett og slett en del av livet, sier Kvinge. Og Rogne på sin side er imponert over atmosfæren.

– Det er en veldig fin festival, i en veldig fin by. Det er rart at dette er i Molde, og ikke en annen plass i verden. Det er virkelig en internasjonal festival, sier Rogne som sammen med moren virkelig anbefaler andre å prøve seg som frivillig.

– Det er en god opplevelse å ta med seg, sier de.