– Vi ønsker å gi publikum en bredere innfallsvinkel til tematikken som utstillingen tar opp. Byen-prosjektet er mer enn ei utstilling. Vi håper at film- og foredragskveldene vil gi et bredere grunnlag for debatt og diskusjoner, sier Benedikte Hole, kurator på kunstmuseet Kube.

Denne film- og foredragsserien innledes på torsdag.

– Hit kommer fagfolk fra ulike felt og holder foredrag, og vi skal vise en rekke filmer som belyser ulike emner på forskjellige måter. På torsdag skal vi vise en kortfilm og en dokumentar om den danske arkitekten Jan Gehl. Han har siden 70-tallet vært sentral i byutviklingsspørsmål rundt om i verden, forteller Holen.

Les også: – Gledens dag for kunstfelleskap

Nye impulser

Gehl er en forkjemper for å bygge i en menneskelig skala. Han er opptatt av hvordan bygninger og byrom påvirker menneskers livskvalitet.

– Disse filmene vil gi én inngangsvinkel. Andre filmer eller foredrag vil gi andre. Vi ønsker å gi nye impulser, ny kunnskap og å utvide perspektivet, forklarer Holen.

Fram til Byen-utstillingen avsluttes i januar vil det bli ti foredragskvelder og seks filmkvelder. Noe av formålet med utstillingen har vært å få folk til å reflektere over byutvikling.

– Vi opplever at det er debatter og diskusjoner som tar utgangspunkt i utstillingen. Kanskje vil filmene og foredragene gi enda en dytt, sier Holen.

Les også: Gløder for byens historie

God respons

Byen-utstillinga har snart vært åpen i to måneder.

– Vi har fått veldig god respons på den. Utstillinga er jo ganske stor og sammensatt og det virker som folk har satt pris på mangfoldet og bredden. Vi har hatt godt besøk av både turister og lokalbefolkninga i sommer, sier Holen.

Og utstillingen har klart å rette seg mot begge gruppene.

– Turistene syns det er mest spennende å se kunstdelen som tar opp tematikken på en overordnet plan, mens lokale syns det er veldig spennende å se den delen som handler om byen som ikke ble.

<strong>Urtehage:</strong> 25. august blir det foredrag om urbant landbruk. Her viser Holen urtehagen som står uterommet mellom Kube og Jugendstilsenteret til varaordfører Tore Johan Øvstebø. Foto: Solfrid Vartdal