Det seier leiaren i Norsk Bibliotekforening, Mariann Schjeide. Torsdag var ho i fagbiblioteket på Høgskulen i Volda, for å markere Nasjonal Bibliotekdag 2016.

– I Norge ser vi verdien av at folk bur spreidd, men for å få folk til å slå seg til ein stad så må der vere noko meir enn nærleik til skog og mark. Vi treng møtestader, og biblioteket er ein viktig slik stad, seier Schjeide.

– Rolle i demokratiet

Ho peikar også på biblioteket si rolle i det demokratiske prinsippet som seier at alle skal ha lik rett til tilgang på informasjon.

– Biblioteket er med på å gjere så vi kan halde oppe desentraliserte samfunn. Og i den flyktige tida vi lever i, ser eg på biblioteka som livbøyer. Her kan vi vere åleine saman med andre, inne i lyset og varmen, seier leiaren i bibliotekforeininga.

Kva så med Google?

Men kva så med Google? Treng vi bibliotek når vi har internett?

– Ein klok person har sagt det så bra: Når vi har fått så mange vegar til målet, så treng vi ikkje mindre skilting. Bibliotekarane hjelper deg å finne vegen du ikkje finn sjølv, seier Schjeide.

Kulturnyheiter og oppdatert kulturkalender - få med deg det siste ved å følgje smp-kultur på Facebook.

Biblioteket er den kulturinstitusjonen som når flest menneske og dei fleste har eit forhold til bibliotek og litteratur. Folkebibliotekstatistikken viser at aktivitet og besøk i folkebiblioteka aukar. Totalt vart det registrert 22,4 millionar besøk i norske folkebibliotek i 2015.

– Ei større satsing på debattar og andre arrangement har vore med på å få opp besøkstala. I tillegg er biblioteket omtrent det einaste tilbodet igjen som er gratis. Her kan du sitje i tre timar utan at nokon forventar at du skal kjøpe minst ein kaffi til, seier Schjeide.

Gullgraving

Nasjonal Bibliotekdag vart markert i ulike bibliotek over heile landet torsdag. I fagbiblioteket på Høgskulen i Volda møtte ei lita forsamling opp for å høyre på leiaren i bibliotekforeininga, og på professor Jan Inge Sørbø som heldt lunsjføredraget «Gullgraving i nynorsk litteratur».

Sørbø jobbar for tida med å skrive «Nynorsk litteraturhistorie», frå Ivar Aasen si tid og fram til i dag.