– Denne temautstillinga har vi kalt «Mon tro». Med det og hver våre undertitler til maleriene ønsker vi å åpne opp for undring over et stort og bredt tema. Vi håper at bildene våre får publikum til å undre seg over det vi har malt, for så å legge sine egen tolkninger i motivene.

Det sier Sigrun Smogeli Ødegård om utstillinga som åpner i Galleri S. Kunstsenter i ettermiddag.

Der fyller hun, gallerieier Synnøve Ekornåsvåg Fosse, Inger Tomren og Evy Anne Brotnow, veggene med maleri i olje og akryl. Hver av dem har jobbet fram motiv som kretser rundt følgende undertitler: Sigrun med retning, Synnøve med fasetter, Inger med tid mens Evy Anne har ytringsfrihet, sensur/egensensur som undertittel for sine arbeid.

– Alt vi presenterer munner ut i spørsmålet: Mon tro?, forklarer kunstnerne som ikke minst viser til fellesprosjektet de presenterer i Minigalleriet. Der har de plassert en installasjon med fire rom der de fire kunstnerne på hver sin måte har visualisert sine tanker rundt temaene tid, retning, sensur og fasetter.

Fellesskap

Alle de fire utstillerne har vært elever ved Ålesund kunstfagskole, de driver med kunst daglig, og har alle i mange år hatt atelierplass og drevet sin virksomhet i Kunstsenteret i Spjelkavik.

«Mon Tro» er ikke den første temautstillingen som er blitt vist i Galleri S. «Maskefall», «Blåbær og spindelvev» og jubileums- utstillingen «Steg for steg», som ble vist da Galleri S Kunstsenter i 2014 fylte ti år, er noen av temautstillingen kunstdamene har gjennomført.

– Vi synes det er kjekt å jobbe sammen om et felles tema, sier kunstnerne om hvorfor de ofte velger denne utstillingsformen.

– Når vi jobber hver for oss kan motivene lett bli springende, eller det kan bli til at en maler enkelte motiv igjen og igjen. Felles tema gjør at vi må spisse motivene våre på en annen måte, mener Sigrun Smogeli Ødegård.

– Ja, vi må tilpasse oss hverandre, og tenke nytt, svares det fra de andre utstillerne.

– Slik utfordrer vi oss selv, for å utvikle kunsten vår videre.