NRK Rogaland melder at Momentium er en av tre aktører som står bak en ny, stor festival som er under planlegging i Stavanger: Utopia. Med satsing på kommersiell pop og elektronika og et budsjett på over 13 millioner er planen festival over to dager – 1.-2. september, i amfiet til Stavanger konserthus.

- Nå er ikke vi noen stor aktør i dette, det er det Sky Agency og Kulturkompaniet i Stavanger som er. Vår rolle er starthjelp, sier Ante Giskeødegård i Momentium. Når det gjelder førstnevnte – Sky, eier og driver de Findings Festival som er Oslos største sommerfest, og Giskeødegård forteller at det har samarbeida en del med selskapet når det gjelder Jugendfest.

Går inn med andel i selskap

- Hva innebærer denne starthjelpa?

- Først og fremst rådgiving, at vi kan dele av de erfaringene vi har gjort oss gjennom flere år med festivaler her. I tillegg har vi bestemt oss for å gå inn med en liten andel i et selskap som skal startes opp, knytta til festivalen, sier Giskeødegård. I tillegg til han selv er også kollega Lars Berg Giskeødegård inne i bildet.

Første gang

- Hvorfor har dere valgt å gå inn slik?

- Fordi de som drar i gang er bra folk, sier Giskeødegård først.

- Vi blir ofte kontakta av andre som ønsker å få til noe lignende som det vi har fått til i Ålesund. For det som har skjedd her er unikt. At en by av Ålesunds størrelse i løpet av få år har fått et så stort konserttilbud. Når det gjelder Stavanger konkret har de et godt kulturtilbud. Samtidig har de mer å gå på når det gjelder festivaler, og det ønsker en altså nå å gjøre noe med. Vi synes det er kjempepositivt å kunne bidra, utdyper han.

- Har du flere eksempler på at dere har gjort dette?

- Nei, ikke per nå. Det er første gang vi går inn på denne måten i festivaler utenfor distriktet her, sier han.

Ifølge sakspapirene til kommunalstyret for kultur og idrett i Stavanger kommune har Utopia en kapasitet på rundt 10.000 personer. 14. desember er nemlig søknader om festivalstøtte neste år ei av sakene, og  rådmannen anbefales at det gis 50.000 kroner i støtte.

Fra folkefesten i tilknytning til kongeparets 25-årsjubileum, utenfor Stavanger Konserthus i sommer. Foto: NTB SCANPIX