Ålesund Symfoniorkester har i en årrekke invitert til konsert like inn på nyåret. En fin tradisjon. I år med Hans-Christian Vadseth som konferansier.

Naturlig og utvungent var han informativ og humoristisk uten å bli flåsete. Enkelte beskrivelser av den ålesundske folkesjela både i og utenfor orkesteret var knakende gode.

Kontraster

Første avdeling var i stor grad viet til danske melodier av særlig Carl Nielsen mens andre avdeling var dominert av repertoar fra opera- og operetter av bl.a. Lehar, Bellini og Puccini.

Ved første øyekast kunne programmet virke tilfeldig og lite gjennomtenkt. Men den gang ei.

Her hadde man tydelig bygd opp konserten bevisst for å gi et kontrastfylt bilde av nyttårsstemning. Konserten beveget seg fra dyp tristhet til fest og moro.

Faktisk kunne det virke som orkesteret også tok mål av seg å vokse gradvis utover i konserten.

Stjernesolister

God kjemi preget forholdet mellom aktørene. En elegant maestro Sagstad, et godt avbalansert orkester og et dyktig operakor ga gode rammevilkår for tenor Gert Henning-Jensen og sopran Lydia Hoen Tjore.

Begge solistene briljerte både som enkeltutøvere og i samklang med hverandre. Den garvede danske tenoren har en praktfull røst og ga utsøkte fremføringer.

Sopranen med det høyst klingende navnet Lydia ga en imponerende konsert. Hun er bare 22 år gammel men har allerede utviklet en særdeles varm og vakker stemmeprakt som langt eldre og mer erfarne sopraner kan misunne henne.

Den dype krystallklare klangen i stemmen til Lydia har en bemerkelsesverdig fylde av sjel, sødme og fargenyanser.

Det vil være meget rart om vi ikke snart ser hennes navn på rollelistene i ledende internasjonale operahus.

Ettertenksomt

Sjelden kan man oppleve en konsert som til de grader bygges opp stein for stein med mål om å få frem et bestemt budskap. Fra Inger Bakke startet konserten med den triste fortellingen om piken med svovelstikkene til det hele ble avsluttet med Champagnegalopp og Radetzkymarsj ble publikum tatt med på en reise i en lang rekke aspekter i et menneskeliv. Nyttår er en tid for ettertanke og refleksjoner samtidig som man ser positivt på fremtida. En nyttårskonsert med fremragende utøvere, som evner å presentere et slikt mangefasettert budskap plasseres øverst på pallen.