– Kroki er en øvelse i å trekke ut hovedlinjene i en menneskekropp. På kort tid skal det lages røffe skisser av et menneske i ulike posisjoner.

Slik forklarer bildekunstneren og skulptøren i korte trekk hva tegnekurset han skal holde går ut på.

Kunstakademiet

Leon Roald har tidligere undervist i tegning både ved Kunstakademiet i Bergen og ved Ålesund Kunstfagskole. Nå er det Khåk kunsthall som har engasjert kunstneren fra Vigra til å lære fra seg hvordan kroppens linjer skal formes med kullstift på skisseblokk.

En voksen dame er engasjert som modell, og mange har meldt seg på dette første krokikurset i regi av Aalesunds kunstforening.

Stor respons

– Interessen for å delta er stor. Vi har allerede venteliste, fordi vi ikke har plass til flere enn 25 deltakere denne gangen. Det spørs om vi må til med flere tegnekurs, sier en fornøyd intendant Anne Standal. Etter at kunstforeningen flytta inn i nytt lokale, han hun sammen med galleriassistent Turi Hoem arrangert kurs for barn i kollasj og trykketeknikken monotypi. Det skjedde i tilknytning til dronning Sonja og Magne Furuholmen sin grafikkutstilling Texture.

Aktuelle utstillinger

– Vi kommer til å holde flere lignende kurs framover våren, der vi trekker fram ulike tema og teknikker alt etter hva vi synes passer til aktuelle utstillinger, forteller Standal og legger til:

– Nå som vil holder til i eget lokale er slike aktiviteter mye lettere å få til. Her slipper vi å ta hensyn til at hundrevis av publikummere kan komme strømmende i pausen i en konsert eller et teaterstykke, slik det var i Parken kulturhus

Raskt

Slik som nå på lørdag når 25 personer kommer for å tegne modellen som tar plass på et podium.

– Modellen skal være i bevegelse, og deltakerne får fra 30 sekund til fem minutt på å tegne de forskjellige posisjonene hun inntar. Deltaker må regne med å lage rundt 30 raske skisser i løpet av kurset. Tid til å finpusse på detaljer blir det ikke, sier Leon Roald.

– Målet er å få deltakerne over stadiet der de synes alt de lager er bare rot og rabbel, sier krokilæreren.

Skulptør og bildekunstner Leon Roald, skal holde krokiekurs i Khåk kunsthall. Foto: Solfrid Vartdal