Lenge følte hun seg hjelpeløs i møte med flyktningekatastrofen, men så kom tekstene til nyplata «Freedom Nation».

Denne uka spiller Natalie Sandtorv inn låtene til den nye plata hos Ocean Sound Recordings på Giske. Plata blir ikke klar før til høsten, men publikum får en første presentasjon på konsert på Kube torsdag 9. februar.

Hatt med mening

Der får de også se Sandtorv i ny hatt, pyntet med kvist fra Dronning Sonjas plass. Hatten er laget av modist Stine Rudi Standal.

— Hatten symboliserer Ålesund. Det er her jeg har mine røtter. Dette er hjemme.

— Jo lenger jeg bor borte, jo tydeligere blir det for meg hvor jeg kommer fra. Noen ganger lengter jeg hjem så det nesten gjør vondt. Hvordan er det da for alle menneskene som tvinges på flukt, uten å vite om og når de kan vende hjem? Og hvem er vi her i nord som stenger grensene for mennesker som har mistet absolutt alt. Hvordan kan en norsk politiker som Sylvi Listhaug be oss «like og dele» sine synspunkt på egen asylpolitikk, mens våre medmennesker lever midt i den største humanitære katastrofen Europa har sett på lenge. Jeg følte meg så frustrert til å begynne med. Men så kom tekstene, sier hun.

Tett på mennesker i nød

Selv bor hun i København, med kort veg til konsertoppdrag rundt i Europa.

Flyktningekatastrofen er mer synlig der enn her.

— En periode jobbet jeg i Brussel. Busstoppet var rett ved en matutdelingsstasjon for flyktninger, med lange køer av mennesker.

— På grensa mellom Danmark og Tyskland så jeg tegningene til flyktningebarn som vil vise hvor takknemlige de er for litt mat og varme. De har mistet alt, men viser at kjærlighet mellom mennesker fortsatt finnes. At det gode finnes. Det har inspirert meg som musiker.

— I Norge har vi alt, men ser det ikke alltid. Ofte er det veldig lite som skal til, som vennskap og kjærlighet. Egoet er et annet viktig tema på plata, sier Sandtorv.

Musikk som kunstopplevelse

— Vi ser tydelige eksempler i samfunnet på at enkelte lar egoet gå foran medfølelse. Jeg spiller den rollen i noen av tekstene. Det kan være godt å få slippe å være seg selv, men det er aldri greit å dyrke egoet på bekostning av andre, sier hun.

På konserten på Kube 9. februar har Sandtorv med seg ektemannen og trommeslager Ole Mofjell som står for perkusjon og gonger. Eirik Havnes er gitarist og lydkunstner, og opprinnelig fra Ålesund. De lover mye klang på Kube.

— Jeg har lenge hatt lyst til å ha en konsert på Kube, og nå lurer vi på om vi skal ta hele galleriet i bruk, som en lydperformance over to etasjer. Med hatt, sier Sandtorv.

Natalie Sandtorv avslutter tre dager i studio på Giske denne uka med konsert på Kube. Hatten blir med. Foto: Gry Støre
Stine Rudi Standal har etablert seg som modist i Ålesund og har designet scenehatten til Natalie Sandtorv, basert på temaet røtter. Foto: Gry Støre