– Det er viktig å snakke med barn om døden. Vi voksne kan ikke late som om døden ikke finnes.

Det mener Martin Rosengardten, som i mange år har hatt lyst til å lage en Hamlet-forestilling for barn. Det har han nå gjort. Den svenske regissøren har den siste tiden oppholdt seg i Ålesund. Her har han i samarbeid med skuespillere jobbet fram teaterstykket «Hamlets pappa er et spøkelse», som er hans tolkning av William Shakespeares lengste og mest kjente skuespill, Hamlet.

Lørdag har Barneteatret Vårt premiere på stykket, som tar opp et alvorlig tema på en leken måte.

Rom for følelser

– Hamlet er krevende og moro å jobbe med. Det er veldig mye som skjer i dette stykket om døden. Å miste noen en er glad i, oppleves som urettferdig. Det prater Hamlet og Ofelia om. Det forteller skuespillerne Jonas Delerud og Elisabet Topp som spiller Hamlet og Ofelia i «Hamlets pappa er et spøkelse».

Klassiker En familieforestilling basert på Shakespeares kanskje mest kjente skuespill, Hamlet. Det inviterer kunstnerisk leder for Barneteatret Vårt Cecilie Lundsholt og regissør Martin Rosengardten til på lørdag.

Stykket handler om å miste noen vi er glad i, og at man kanskje ikke kan gå rundt å være like lei seg hele tiden. Hamlet sin pappa er død, men Hamlet tror ikke han har forsvunnet. Ofelia kommer på besøk og Hamlet forteller at han tror pappa er et spøkelse.

– De to bestevennene snakker sammen, og prøver å finne løsninger, forteller Elisabet Topp.

– Dette er en veldig leken og morsom forestilling som kan få fram mange forskjellige følelser. Ofte er det ikke rom for å snakke om døden, men vi håper at dette stykket gjør det lettere å snakke om det som er vanskelig, sier Jonas Delerud.

De to skuespillerne forteller at Ole Brumm, Kung Fu Panda, Super Mario og ET er noen de kjente figurene som dukker opp i handlingen.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

Hjelp av fagfolk

– Teater skal være både moro og underholdende, alvorlig og ta barns tanker om livets ulike sider på alvor. Sjøl om «Hamlets pappa er et spøkelse» omhandler et alvorlig tema som døden i livet og livet i døden, håper vi at stykket er en positiv opplevelse, sier Cecilie Lundsholt. Som kunstnerisk leder for Barneteatret Vårt er hun opptatt av å få fram hva en klassiker som Hamlet har å si mennesker i dag.

– Det kan tenkes at det kommer til å sitte barn i salen som har opplevd å miste noen. Om de begynner å gråte, hvordan takles det ?

– Gråt er ikke farlig, men jeg tror ikke forestillingen blir trist på den måten. Vi har samarbeidet med prest og fagfolk som jobber med barn som pårørende for å være sikre på at vi lager en forestilling som er slik vi ønsker. Et alvorlig tema som balanseres fint mellom alvor og spøk.