Siden skolestart i august i fjor har 10. klassingene med valgfag Sal og scene ved Kolvikbakken ungdomsskole i Ålesund jobba med en musikal. Onsdag var det premiere i gymsalen på skolen.

- Jeg er veldig nervøs, selv om vi har gjort unna både generalprøve og kjørt ei elevforestilling tidligere i dag, sier Martine Nelvik Nogva som spiller nettopp Borghild Amalie. Med under en time igjen til forestillinga starter flakser sommerfuglene realt i magen.

- Du skjønner, verken jeg eller han som spiller Morten - kjæresten min i musikalen, kan synge. Men det skal vi altså, legger hun til. Og får han som egentlig heter Herman Farstad Mogensen til å nikke enig.

- Jeg for min del tar det chill, sier Tom Andreassen, men biter likevel negler under praten vår. Mens han er Marcus og leder av gangstergjengen i forestillinga, fyller Eva Kvalø rolla som Isabel – ifølge henne sjøl musikalens main bitch.

- Også jeg er relativt rolig. Vi har kjørt gjennom dette såpass mange ganger at jeg føler det sitter. I tillegg vil det skarpe lyset på scena gjøre at vi knapt ser de i salen, sier hun.

Har gjort mye sjøl

De vel 50 elevene som har Sal og scene som valgfag har gjort mye av jobben med musikalen sjøl.

- Det vil si, vi fikk det vi kan kalle et skjelett, av lærerne ved skolestart, som vi så har bygd videre på, forklarer Herman. Blant anna har elevene forma karakterene sine sjøl og skrevet manus, og i tillegg til rollespillet som foregår på scena både synger, spiller og danser de. Også et knippe elever fra 8. og 9. klasse medvirker i forestillinga – men da i form av hjelp med tekniske ting.

- Hvor kom navnet Borghild Amalie fra, undrer vi.

- Godt spørsmål, kommer det tørt fra et par i gjengen. Etter hvert får vi vite at det var del av det nevnte skjelettet, på samme måte som for eksempel også navnet Morten var det.

Fra flau til stolt

- Som du vil få vite når musikalen starter, er Borghild Amalie kalt opp etter ei sterk tante, forteller Martine om rolla si. Undervegs går hun fra å være flau over navnet og helst bare ville kalle seg for Amalie, til å bli stolt av det.

- Ser vi inspirasjon fra en viss Skam-serie, undrer vi, etter å ha blitt presentert for historia – som vi av hensyn til de som fortsatt ikke har sett musikalen, ikke skal røpe for mye av.

- Inspirasjon ja, men ingen direkte Skam-linker, sier Magritt Jarlsdotter Grimstad. Hun er en av i alt tre tre lærere på valgfaget.

- Men du er stor fan?

- De har sagt det, ja? Men jo, det stemmer. Så stor at jeg har sett mange av episoden om og om igjen, smiler hun.

Kyssing før teppefall

Og så er det dags. Publikum fyller salen og rektor Anne Ferstad Aasen ønsker stolt velkommen. Etter det tar elevene over showet. Vi får bli med til Bakken, som skolen heter i musikalen.

Og hvordan det ender? Godt, heldigvis - nok en gang uten å røpe for mye. Sjøl om det ser stygt ut for det ferske kjæresteparet Borghild Amalie og Morten ei stund, og begge blir utsatt for både det ene og andre av prøvelser, blir det de to til slutt. For ikke å glemme: Kyssing før teppefall.

PS! Etter generalprøve, elevforestilling samt to forestillinger onsdag ettermiddag og kveld, gjenstår det fortsatt ei forestilling for spesielt inviterte, torsdag formiddag.