–Disse rottene i menneskekropper er spesielle greier. Man kan like eller mislike Melgaards kunst, men uansett er han helt der oppe blant verdens mest kjente kunstnere. I februar stilte han ut i New York, så i Oslo i mars til stor ståhei, og nå her i Ålesund. Det er verk av en veldig aktuell kunstner publikum får se.

Smal filial

Det sier Hugo Opdal som er storfornøyd med å kunne presentere kunst av den anerkjente og omdiskuterte kunstneren til den aller første utstillingen i Ålesunds smaleste hus, og Norges smaleste galleri.

Skulptur «Jealous» er tittelen på denne rotteskulpturen til Bjarne Melgaard som skal vises i Ålesund. Foto: tilsendt

Galleristen har inngått samarbeid med dem som driver Bjarne Melgaards Rod Bianco-galleri i Oslo, og lørdag er det klart for visning av smal kunst i det spesielle utstillingslokalet.

– Kommer kunstneren til Ålesund for åpne galleriet?

– Han er selvfølgelig invitert, men det spørs om han dukker opp. Mest trolig har han reist tilbake til New York etter Oslo-oppholdet, men vi får se hva som skjer på lørdag, sier Hugo Opdal som i hvert fall fyller opp galleriet med Melgaards bronserotter.

Fyller med rotter

– Galleriet er ikke større en fjorten kvadrat, så jeg vet ikke helt hvor mange vi får plass til. Ei stor rotte som er hele 1,5 meter høy er allerede på plass. Det var så vidt vi fikk den inn døra, småler Opdal av det spesielle verket.

Utstillinga som vises Ålesund består av deler av rotte-installasjonen Bjarne Melgaard viste i Munch-museet under utstillingen «Melgaard + Munch», og som Rod Bianco har laget bronseskulpturer av.

– Melgaards rotter, formet som menneskekropper, er inspirert av New Yorks hipstere. Han er opptatt av homofile og andre grupper som står på utsida av samfunnet, og det bærer kunsten hans preg av. Valg av rotter som motiv er neppe tilfeldig, sier galleristen.

–Rotter er ikke akkurat kosedyr. Blir dette en ekkel utstilling?

– Mange opplever rotter som ekkelt, men jeg synes ikke skulpturene hans er ekle. Jeg tror Melgaard vil vise at alle har sin plass, og at alle har sin funksjon i samfunnet. Selv rotter. Men folk må komme innom galleriet og bedømme rotteskulpturene selv, oppfordrer galleristen.