– Stykket ble så krevende teknisk at vi måtte bruke det nye kulturhuset Plassen, der Teatret Vårt holder til. Arbeideren var utelukka, sier kunstnerisk leder for Barneteatret Vårt, Cecilie Lundsholdt. Og viser til at barneteatret er en del av regionteatret.

Dette er nemlig første gang barneteatret i Ålesund har premiere utenfor byen. Men oppsetningen skal til Ålesund også, lover hun.

«Traitor», eller forræder på norsk, er en actionfylt thriller for ungdom og voksne, som skal spilles i offentlige bygg etter åpningstid.

Helt eller forræder?

Noen, kanskje en hacker, har fått tilgang til hemmeligstemplet informasjon, og truer med å dele den offentlig. Rikets sikkerhet står på spill, og myndighetene gjør alt i sin makt for å hindre at sannheten skal komme ut. De hevder at liv vil gå tapt. Varsleren mener vi har rett til å vite sannheten om det politikerne egentlig holder på med.

– Publikum blir utfordret i kamp med spørsmål som vedgår oss alle, sier Lundsholt, som lover en nervepirrende opplevelse, en ekspedisjon med situasjoner som belyser hvordan vi bør velge å handle i farlige tider.

Det er Lundsholt selv som sammen med den engelske regissøren Esther Richardson har hatt ideen til stykket.

Teatereksperimentet er en del av den EU-støttede satsingen Platform Shift+, som skal utvikle teater for ungdom tilpasset vår digitale tid.

«Vi har allerede hatt en spilleperiode på en skole i York, som var veldig vellykka. Siste kvelden dukket politiet opp for å etterforske mistenkelig aktivitet. Traitor overbeviste med andre ord», skrev Lundsholt på facebook-siden sin etter endt spilleperiode i England.

– Men å tilrettelegge «Traitor» for norske forhold har vært enormt utfordrende. Den interaktive vandreforestillinga som tar utgangspunkt i biblioteket på Plassen, innebærer 15 ulike tekniske løsninger.

– I Ålesund er vi nå på jakt etter samarbeidspartnere. Vi trenger en bygning, gjerne en skole, men hvor skal være hemmelig for publikum på forhånd.

– Når stykket kan settes opp i Ålesund vet vi ikke ennå. Først skal VR-forestillinga «Labyrint» opp i Molde, sier Lundsholt.

hett tema: «Helt eller forræder? Jeg tenker bare på deg som en nerd.» – Snowden-følger på Twitter. «Jeg er en samfunnsborger med en stemme.» – Edward Snowden. Foto: Teatret Vårt