– Det finnes mange kitekonkurranser, men ikke så mange festivaler som jeg vet om. Kiting er en sosial sport, og vår festival har mer preg av en sosial samling på Vigra, der også barn skal inkluderes, forteller initiativtaker til Vigra Kite Festival, Marcela Verdugo.

FESTIVALARRANGØR Marcela Verdugo mener at kiting er for alle.

Hun forteller at festivalen for første gang ble arrangert i juni 2016.

– Den var en stor suksess, men vi hadde litt lite vind og legger derfor festivalen tidligere på året denne gangen, sier hun.

Anbefaler kurs

Selv om festivalen har det sosiale i fokus, vil festivaldagene 3.–4. juni også inneholde kitekonkurranser. Det blir dessuten demonstrasjon av forskjellig kiteutstyr.

Passer for barn

Selv om Marcela anbefaler et kurs før man setter i gang, sier hun at sporten har blitt mye tryggere de siste årene.

– Før ble kiting sett på som en ekstremsport, men nå er dette en mye tryggere aktivitet å drive med. Sporten har utviklet seg utrolig mye de siste årene. Du kan sammenligne det litt med å stå på alpinski. Det kan i verste fall være farlig, men er relativt trygt om man tar nødvendige forholdsregler.

Marcela mener at kiting er en fin sport for barn.

– Fra barna er rundt åtte år gamle kan de mestre kiting. Den eneste forutsetningen er at de kan svømme. Kiteboarding er for første gang med som egen gren under ungdoms-OL neste år og vi håper derfor også å kunne rekruttere ungdommer som i fremtiden vil være med å konkurrere i kiteboarding.

En sport å bli gammel med

At man må være topptrent for å kunne kite på amatørnivå er ikke riktig, sier Marcela.

– Mange tror at de ikke er sterke nok, men å få til kiting handler mest om å ha riktig teknikk, ikke styrke. Når det er sagt er kiting veldig bra trening, understreker Marcela.

Hun oppfordrer også voksne til å prøve kiting selv om de aldri har prøvd noe lignende før.

– Dette er en sport man kan holde på med hele livet, man blir aldri for gammel.

Fantastiske områder

Å være i sjøen såpass tidlig på året er ingen problem, mener Marcela.

– Med godt utstyr er kiting en helårssport. I dag er det gode våtdrakter på markedet som gjør at kulden i sjøen ikke er noe problem.

At kitefestivalen er lagt til Vigra er det gode grunner til.

– Jeg vil si at Giske og Vigra har flere av de beste kitestedene i hele Norge. Her er det fantastiske områder som er perfekt for kiting. De viste også interessen for festivalen i fjor. Vi fikk tilreisende fra Oslo, Kongsberg, Trondheim, Kristiansund og Molde. Vi håper selvsagt på mange tilreisende i år også. For ikke å snakke om fint vær og gode vindforhold.