– Etter mitt syn er det mest rettferdige at pengene blir betalt tilbake til oss, sier fylkesrådmann i Møre og Romsdal, Ottar Brage Guttelvik.

– Pengene skal de få, hvis de er interessert. Dette er en kurant sak, jeg kan ikke se at vi har gjort noen feil her, sier styreleder i Romsdalsmuseet, Anders Talleraas.

– Det kom rett og slett for mye penger for fort. Men vi burde sagt ifra om at vi fikk avdragsfrihet i tre år. At vi ikke gjorde det var en glipp, sier direktør for Romsdalsmuseet, Jarle Sanden.

Fulgte ikke opp

Det var i et saksframlegg til fylkestinget i mai at kontrollutvalget gjorde oppmerksom på mangelfull oppfølging av avtalen fylkeskommunen har gjort i forbindelse med nybygget på Romsdalsmuseet.

Her skal fylket bidra til å dekke faktiske renter og avdrag for Romsdalsmuseet på til sammen 48,5 millioner kroner.

– I saksframlegget ble det gjort et anslag på at med ei rente på for eksempel 4,5 prosent ville dette beløpe seg til tre millioner i året. Så ble dette av en eller annen grunn til en fasit på hva museet skulle få utbetalt. Et beløp de så har fått hvert år i tre år – uten at de har betalt avdrag, bare renter, sier kontrollsjef i Møre og Romsdal fylkeskommune, Tor Harald Hustad.

– Dette skyldes en mangel i fylkets internkontroll. Vi har derfor bedt fylkesrådmannen og administrasjonen etablere nye retningslinjer med fokus på rutiner. Hva som skal skje med disse ni millionene er ikke opp til kontrollutvalget å avgjøre, sier Hustad.

– Fylkets ansvar Ifølge styreleder i Romsdalsmuseet Anders Talleraas fikk de i 2014 fikk en avtale med Kommunalbanken om avdragsfrihet i tre år. Likevel tok de imot ni millioner fra fylket.

– Vi oppfatta det som tilskudd fra fylket til renter og avdrag. Pengene står på en egen konto, sier Talleraas.

– Burde dere ikke ha informert fylket om at avdragsfritaket?

– Det har de vært fullt innforstått med. Det er de som skulle ha venta med å betale oss pengene. Jeg kan ikke se at museet har gjort noe feil her. Vi har bare søkt om og fått midler til renter og avdrag som vi har satt på bok. Men pengene skal de få igjen, hvis de er interessert. Dette er en kurant sak, mener Talleraas.

– Enten kan fylket få dem tilbake eller vi kan bruke dem til nedbetalingen av renter og avdrag som starter til høsten. Dette er det opp til fylket å avgjøre.

– En glipp

Ifølge direktør Jarle Sanden har museet hatt mange gode møter med fylkeskommunen om saken, etter at kontrollutvalget reagerte.

– Fra høsten 2017 skal vi begynne å betale renter og avdrag to ganger i året. Én mulighet er at vi bruker pengene til å betale dette. Men det er også en kurant sak å betale pengene tilbake, med renter.

– Pengene er urørt, de er ikke brukt til noe. Det er ikke snakk om noe underslag eller misbruk av penger. Vi har dokumentert og redegjort for det.Men at vi ikke sa ifra var en glipp, sier Sanden.

Vil ha tilbake pengene

– 30. april i år ble byggelånet oppgjort, så skal det godkjennes av revisor og konverteres til ordinært lån. Slik jeg ser det er dette tidspunktet å vurdere hva som skal gjøres med de ni millionene som er overført til museet, sier fylkesrådmann.

– Er du enig i at Romsdalsmuseet burde sagt ifra om avdragsutsettelsen?

– De burde ha reagert og fylket burde ha reagert. Men i alle fall, etter mitt syn er det mest rettferdige at de ni millionene blir tilbakeført til oss, konkluderer fylkesrådmannen.