Dronninga har tette bånd til Sunnmøre - se bildeserien øverst i saken.

Aller mest stas er det kanskje med gaven fra Kongen som er det nye kunstgalleriet i stallene på slottet som ble bygd mellom 1845 og 1848, og utvidet av kong Haakon og dronning Maud i 1911. Utstillinga som åpnes tirsdag, skal vise norsk grafikk og Dronning Mauds fotografier. Over 160 norske kunstnere har i anledning 80-årsdagen donert et grafisk verk hver.

Opdahl er ikke i tvil: Forsvarer valget av dronning Sonja som utstillingsåpner på Kode i Bergen

Fast bursdagsgjest

Blant gjestene både på galleriåpninga og resten av den kongelige bursdagsfesten, er jubilantens venn og kunstneriske mentor, Ørnulf Opdahl. Sammen med kona Sidsel Colbiørnsen, satte han seg på flyet til Oslo mandag kveld for å være hjertelig til stede på festlighetene.

– Sidsel og jeg har blitt invitert til Sonjas bursdagsfeiringer i flere år, men det er veldig hyggelig å få en invitasjon til 80-årsdagen også, sier Opdahl.

– Og det vanker vel en gave til jubilanten?

– Sjølsagt, men vi har ikke bestemt oss for om det blir et av mine bilder eller en av Sidsels vevnader, sier Ørnulf Opdahl som i går var i full sving med å pakke sammen verkene sine som har vært stilt ut i Khåk Kunsthall siden 27. mai.

For noen tiår siden: Trivelig gjensyn med fjelldronninga Sonja – tretti år etter

Feirer i full offentlighet

Den norske kongefamilien pleier vanligvis å feire sine bursdager helt privat, og landstedet Mågerø er gjerne rammen rundt dronningens fødselsdag. Men 80-årsdagen blir feira i full offentlighet.

Så fortsetter det med åpningen av kunststallen før det blir piknik for inviterte gjester i Dronningparken. Dagen avsluttes på Bygdøy kongsgård der kongeparet inviterer til festaften for familie og venner.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet