Ålesundjenta Natalie Sandtorv ble i fjor vinner av Jazzprisen, i regi av Moldejazz. Med prisen følger et stipend, samt et bestillingsverk, der artisten får total frihet i produksjon av verket. Bestillingsverket skal framføres under Moldejazz påfølgende år.

Natalie Sandtorv spilte inn plate på Giske: – Her har jeg mine røtter

Inspirasjon fra flyktningkrisen

For Sandtorv var flyktning-strømmen den store inspirasjonen til tematikk i verket.

– Det gjør meg sint! Det å være privilegert nordmann og stå på sidelinjen og se hvordan flyktninger blir mottatt og behandlet i Danmark. At de blir stoppet på grensa etter å ha reist i flere dager og under elendige forhold, forteller Sandtorv, som for tiden er bosatt i København.

Men også følelser knyttet opp mot forhold og kjærlighet får sin plass i verket, som Sandtorv beskriver som stort og pompøst fra første stund.

– Musikkmessig vil jeg at folk skal bli sjokkert fra første stund. Musikken begynner ganske rett på, relativt rocka, sier hun og legger til at også soul-sjangeren er å finne igjen i musikken.

– Tidligere handlet jazz om å være annerledes. Det ønsker jeg å bringe tilbake ved å eksperimenterer med flere sjangre. Jeg vil modernisere jazzen slik at den passer i 2017, utdyper Sandtorv, som legger til at de som forventer seg klassisk sving-jazz vil bli skuffet.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

Singelslipp

12. juni slapp Sandtorv singelen «Higher Rituals», som er en forsmak på albumet som kommer i oktober. Tirsdag ble den tilhørende musikkvideoen offentliggjort. Responsen på sangen, som Sandtorv beskriver som en popinspirert indielåt, har vært stor.

– Jeg har fått mange reaksjoner. Folk er overrasket fordi ingen forventet sånn musikk fra meg som jazzmusiker, sier hun og legger til at «Higher Rituals» er en sang man vil høre flere ganger.

– Det er det folk sier til meg. Faktisk liker jeg å sette den på selv også. Vanligvis er jeg ferdig med sangene mine når de er ferdige, men denne har jeg faktisk hørt gjennom flere ganger i ettertid, sier Sandtorv med et smil. Med seg på laget har hun fått flere lokale musikere, som hun roser opp i skyene.

– De er utrolig flinke og planen er at de skal være med på konserter i høst.