Av og til vet du bare at noe kommer til å bli bra. I det klokka passerer fra torsdag til fredag på Plassen i Molde var konsertlokalet allerede stappfullt.

Flere fra både norsk og lokal jazzelite var samla der, sammen med både knallharde jazzfriker, folk med mer perifere bekjentskaper til sjangeren og en overraskende stor skare av ungdom. Og hele rommet summet av forventning.

Men det er ikke rart. Jaga Jazzist er en institusjon i norsk jazz- og musikkverden og Pat Metheny er en jazzlegende. Og sistnevnte hadde bedt festivalen spesielt om å få spille med Jaga. Kapellmester Martin Horntveth fra Jaga var sjølsagt synlig stolt over det.

Det begynte litt sakte og deilig. En slags minimalistisk stil ala Philip Glass og det Mike Oldfield gjorde rundt 1978 eller deromkring. Masse herlig synth ble lasset på, og oppå dette kom da Pat Methenys varsomme gitarspill. Gåsehuden truet med å sprenge seg gjennom T-skjorten, på tross av at lokalet måtte holde minst 30 varmegrader i sommervarme Molde, denne kvelden.

Og så eksploderer det i en kakofoni av lyd, og alle musikerne re involvert. Det riffes på gitar og bass, det spilles steel gitar, det blir blåst i diverse blåseinstrumenter, det er fløyte der, trommene til Horntveth spinner av gårde og det synges. Slik går nå resten av kvelden. Alt iblandet et kjempestilig lysshow!

Musikken er en blanding av Jaga Jazzist-klassikere og Pat Metheny-låter. Det går høyt og lavt, både musikalsk, lydmessig og arrangementsmessig. Ved et par anledninger er det kun Methenys gitar og enkeltpersoner blant Jagas personell som høres. Horntveth hevder det er første gang for Jaga at kun to instrumenter spiller på en gang.

Men det er ikke ofte det er slik. For det meste er alle musikerne involvert, og vi blir tatt med på en reise innen for jazzrock, prog, ambient og reinspikka rock, i hvert fall siste låt.

Publikum digger som om det skulle være en vanlig rockekonsert, et litt uvanlig syn på jazzfestival. Men hvorfor skulle man klage på det? Metheny og Jaga sitter som bæsj i kramsnø! Konserter som dette er grunnen til at musikken ble oppfunnet!