Se bildegalleri øverst i saken for å se alle cosplays!

Lara Croft

For Ann Catrin er cosplay mer enn karakteren. Det er å lage alt fra bunnen av.

–  Jeg må få to timer på meg til å gjøre meg klar! Det er beskjeden Ann Catrin Molnes (33) gir meg når jeg spør når jeg skal hente henne for fotografering. Ålesundskvinnen har drevet med cosplay i fem år.

– Jeg elsket halloween og brukte mye tid på å kle meg ut. Det var til og med på en Halloween-fest jeg traff samboeren min.

De begynte å cosplaye sammen og var de første medlemmene av cosplaygruppen som etter hvert har oppstått i Ålesund.

Påskeegg

Ann Catrin har alltid levd seg veldig inn i filmer og tv-serier. Cosplay er et forsøk på å bli de fiktive karakterene man liker.

– Ved å lage et cosplay av en karakter forteller man omverden at man elsker denne karakteren. Det er også et skikkelig kick å møte andre som også er fan.

Cosplay har blitt stor business ute i verden. Spesielt i USA og Japan, hvor det arrangeres store treff, såkalte conventions, forkortet til cons.

Det var også fra USA at Ann Catrin ble introdusert for denne hobbyen.

– Jeg oppdaget cosplay da jeg så cosplaybildene til en venninne av meg fra USA. Deretter laget jeg mitt første kostyme til Desucon i Lillestrøm i 2014. Det var Daenerys fra Game of Thrones. Jeg sydde kostymet på fire dager og lagde også et drageegg. Det var laget av mosegummi og et stort påskeegg, som jeg fikk av han som ble kjæresten min. Jeg satt ute og spraylakkerte egget kl. tre natten før Desucon. Når man skal på con er det alltid siste finish kvelden før. I år malte jeg piler til kl. halv to på natten før avreise til Lillestrøm.

Spillheltinne

Dagens cosplay er Lara Croft, hovedkarakteren fra en av verdens mest populære spillserier, Tomb Raider, som også har blitt laget film av.

– Jeg liker henne fordi hun er sjølstendig, tøff, sterk, hardtslående, intelligent og sexy kvinne som ikke trenger noen mann.

Hun har laget kostyme, alle rekvisitter og gjort all sminke selv. Da hun deltok i konkurranse på en Twilight-con i USA for en del år tilbake kom hun på andreplass.

– Cons som Desucon er veldig inspirerende. Når en ser innsatsen og kjærligheten andre legger i det blir man enda mer bestemt på å jobbe enda hardere selv. Målet er å få til en con i Ålesund!

Se bildegalleri øverst i saken for å se alle cosplays!

Darth Maul

I cosplay henger man seg ikke opp i kjønn når man cosplayer. Iselin er en ond mannlig Sith-lord.

Du skulle tro at Iselin Francesca Flem (27) fra Ålesund hadde vært Star Wars-fan hele livet. Men, nei da. Hun så ikke filmene før i fjor. Da så hun alle sju Star Wars-filmene og ble storfan.

Skuespilleren likte det

Hun ble så stor fan at hun gikk bort fra å cosplaye Cersei Lannhister fra Game of Thrones og begynte i stedet å cosplaye Darth Maul fra Star Wars.

Jeg likte karakteren på grunn av fargene og sminken. I tillegg er han en superskurk, som er ekstra moro å få spille ut. Kostymet er satt sammen av ting jeg alt hadde i klesskapet, samt en kappe fra nettet og et Darth Maul replikabelte og lyssverd. Jeg har brukt mest tid på sminke og horn, som jeg laget i modelleringsleire fra hobbybutikk. Kronen på verket er de røde og gule linsene, som tar litt tid å sette på plass for meg som ikke er vant med linser.

Så bra var kostymet og sminken at da Iselin postet bilde av det på Instagram var Ray Park, som spilte Darth Maul i filmen, inne og likte det.

Cosplaymiljø i Ålesund

Hun er med i det relativt lille cosplay-miljøet i Ålesund.

– Vi prøver å nå ut til folk som er interessert i hobbyen via Facebook-siden vår (Cosplay Ålesund), og ved å vise folk hvor kjekt vi har det når vi er på messer rundtom i landet. Målet på sikt er å få til noe cosplay/nerderelatert også her i Ålesund

Som svært mange andre som driver med cosplay er hun ivrig på å understreke at det er for alle, og at miljøet er veldig inkluderende.

– Man trenger heller ikke å kle seg ut for å delta, men det er virkelig noe av det som gjør messer ekstra moro. I alle fall var det slik jeg falt for interessen.

Sceneskrekk

Selv har hun vært på ulike messer, også kalt cons, i Lillestrøm og Oslo opptil flere ganger, Arthecon, (som er et rent Tolkien/Middle Earth-con) i Oslo, og Torucon i Trondheim. Målet er å reise til utlandet å delta på et av de større arrangementene.

Som mange andre cosplayere er hun egentlig sjenert og har sceneskrekk. Men det å kle seg om til en fiktiv karakter, å få karakteren til å bli levende, gir mange en sjøltillit som de vanligvis aldri ville funnet fram til.

Det er lite som tyder på scene­skrekk når jeg tar bildene av henne. I filmene er Darth Maul et vesen med krefter til å løfte og kvele folk med tankens kraft (kalt Kraften i filmene). Han bruker også et lyssverd, og er generelt svært sjølsikker og truende i sin framtoning.

Dette takler Iselin helt utmerket å få fram, der hun poserer for meg inne i Aksla parkeringshus.

Sosiale medier

Ved hjelp av litt photoshopping får vi også gjort om plastrøret hennes til ekte lyssverd etter endt fotoseanse. Som de fleste cosplayere har Iselin egen Instagram-konto, mange har også egen Facebook-side, hvor de poster bilder av sine cosplays.

Enkelte cosplayere i Norge, som Santatory i Trondheim, har etter hvert fått store tilhengerskarer. De mest berømte internasjonale cosplayerne har det som levebrød og får betaling for å stille opp både på premierer, i reklame og på messer.

Vant konkurranse

I juni var hun, som mange av de andre cosplayerne fra Ålesund, med på Desucon i Lillestrøm. Her vant hun premie for beste sminke.

– Jeg ble veldig overrasket, men det ga meg et skikkelig kick og gjør at jeg blir virkelig inspirert. Derfor vil jeg prøve meg i konkurranse igjen. Man blir fort bitt av basillen!

Se bildegalleri øverst i saken for å se alle cosplays!

Yuki Cross

Anna sier hun alltid har likt de som haren annerledes stil. Derfor vil hun være vampyrskolejente.

Anna Øksenvåg Kleve (21) er ikke helt fornøyd der vi går over parkeringsplassen på Fjellstua. Mens alle vil ta bilder av kjæresten Nicolais Star Wars-kostyme, er det ingen som bryr seg om hennes skolejenteuniform.

– Det er nesten ingen som vet at jeg år i kostyme en gang, sier hun. Men så kommer Heidi B. Anastassiou fra Ålesund bort.

– For et stilig kostyme du har! Kan jeg få ta et bilde av deg?

Humøret stiger litt hos Anna. Og hun forklarer villig vekk til Heidi hva hun har kledd seg opp som.

Karakteren heter Yuki Cross, og hun går på en skole som heter Cross Academy. På dagtid går det vanlige elever der, men på kveldstid og natten går vampyrene der. Rektoren på skolen mener at vampyrer og mennesker kan leve sammen i harmoni.

Sterk karakter

Tegneserien heter Vampire Knight, og er en japansk serie. Japanske tegneserier går under betegnelsen manga, og dette har hatt enormt økende popularitet i Vesten de siste tjue årene. Og selv om bøkene kommer i oversatte utgaver må de likevel leses fra høyre mot venstre, slik som i Japan.

– Jeg valgte Yuki fordi hun er en sterk karakter, samtidig som hun er en usikker tenårings jente og er emosjonell. Hun klarer å forsvare seg selv og har sterke meninger. Og så liker jeg skole­uniformene da.

Uniformen har hun kjøpt på nett. På cosplay-messer (cons) er det egne konkurranser for dem som lager alt fra bunnen av, men i miljøet er folk mest opptatt av at man blir karakteren man cosplayer. Man skal ha faktene, bevegelsene, holdningen, måten å gå på, hvordan karakteren snakker og så videre. Det er som character acting som man sier på nynorsk .

Ny i miljøet

– Jeg visste ikke om dette miljøet før mamma viste meg en avisartikkel om det for cirka ett år siden. Kort tid etter ble jeg medlem av Cosplay Ålesund sin gruppe på Facebook, hvor jeg fant ut at de gjorde mye gøy sammen. Vi møtes av og til på Njård i Spjelkavik hvor vi ofte cosplayer, drar på kinopremierer og prøver å få andre til å begynne med cosplay. Vi drar også på store arrangement, som for eksempel Desucon i Lillestrøm hvor du får møte andre med samme interesse som deg selv.

Hun har vært på Desucon seks ganger og Torucon i Trondheim en gang.

– Torucon er et litt mindre arrangement enn Desucon, men det går ut på det samme. Desucon er på Norges Varemesse i Lillestrøm og holdes en gang i året i tre dager. Her får du møte mange andre med samme interesse og cosplayere. De har fantastiske art stands og andre boder hvor du kan kjøpe diverse ting. Det skjer masse gøy på scenen

Hun var også med på Harry Potter-møte i år, noe hun beskriver som veldig gøy.

– Der delte vi hvilke filmer og bøker vi likte best, hva som var våre favorittkarakterer og hvilket hus på trollmannsskolen vi hørte til.

Hjertebank

Som mange andre cosplayere bruker Anna cosplay for å få fram sider i seg selv som hun kanskje ellers ikke tør å få fram.

– På Desucon i år gikk jeg på catwalk for å vise meg fram i kostymet mitt. Det har jeg ikke gjort før, og jeg fikk skikkelig hjertebank. Men det var utrolig artig.

Sammen med kjæresten Nicolai blir det nok ikke slutt på cosplay for Anna med det første.

Se bildegalleri øverst i saken for å se alle cosplays!

Imperial Stormtrooper

Nicolai er en stormtrooper fra Star Wars. Mørkets forsvarer.

– Au! Ikke så stramt! Nikolai Bastiansen ynker seg der han står bak bilen sin oppe ved Fjellstua i Ålesund og klemmer seg inn i kostymet sitt. Samboer Anna Øksenvåg Kleve forsøker å hjelpe til.

Fantasi blir virkelighet

– Jeg har ikke brukt dette kostymet siden vi lagde show før Star Wars-premieren i fjor, sier han, mens han er litt beklemt over alle de utenlandske turistene oppe på Aksla som ser nysgjerrig på.

– Dette er fordelen med hjelm, jeg kan gjemme meg inne i den.

Nicolai, som opprinnelig er fra Bergen, sier han har likt å kle seg ut siden han gikk i barnehagen.

Og mens vennene elsket halloween på grunn av snopet, var han med for å kunne kle seg ut.

– Det er som å la fantasi bli virkelighet. Men det var ikke før jeg traff Anna for to år siden at jeg begynte med cosplay. Vi likte begge å holde på med det.

Modifikasjoner

Kostymet han presser seg inn i foran turistene er kjøpt inn fra nettet, men han har gjort en del tilpasninger for å gjøre det mer behagelig. Blant annet har han installert vifte i hjelmen og har gjort en del andre endringer, spesielt der det kan klemme litt.

Nesten som å være kjendis

Når kostymet er på og han får tatt fram modellen av lasergeværet fra Star Wars går vi mot bunkersen bak Fjellstua. Turistene peker, og mange vil ha bilde av seg selv sammen med imperiesoldaten.

– Dette er det kuleste med cosplay. Folk som vil ta bilder og ta på kostymet. Det er nesten som å være kjendis.

To timer i kinosalen

Da Star Wars-filmen «Rogue One» hadde premiere i desember på Løvenvold kino vant Nicolai en konkurranse for beste kostyme.

– Det var vondt å sitte i kostyme hele filmen og var ganske sår etterpå.

Han og kjæresten har også deltatt på spillanseringer på Gamestop på Moa og har gjort en del andre oppdrag.

Høydepunktet er likevel å dra på såkalte cons, som er en slags konferanse for folk som driver med dette.

– Vi var på Desucon, den største conen i Norge, nå i juni. Og det er kjempeartig. Man treffer mange likesinnede der som har denne hobbyen.

Det er et voksende miljø, både i Norge og Ålesund rundt hobbyen.

– Jeg har ikke engasjert meg så mye i cosplaygruppen i Ålesund, men jeg er med der på Facebook. Det blir kanskje litt mer etter hvert. Jeg skal uansett holde på med dette så lenge jeg synes det er gøy.

Se bildegalleri øverst i saken for å se alle cosplays!