– Vi har ikke vært proffe nok. Jeg mener bestemt vi ikke har gjort godt nok arbeid når det gjelder å forme kontrakten, sier styreleder Ragna D. Grønnevet i Sunnmøre Museum.

Stoppet arbeidet Stillasene var uforsvarlig satt opp av Adrian Bygg AS. Nå jobbes det mest med egne folk, opplyser Sunnmøre Museum.

Hun understreker at de kun har hatt kontrakt med hovedentreprenøren, og ikke innleide Adrian Bygg AS som er avslørt for sosial dumping.

Stiftelsen fikk i 2016 øremerket tilskudd på én million fra Kulturdepartementet til å flytte det ærverdige bedehuset fra Åkre på Haramsøya, og sette det opp på Sunnmøre Museum.

Også fylkeskommunen og Haram kommune bidro økonomisk. Prosjektet har hatt en totalpris på to millioner kroner.

Bed & breakfast-drivar blir granska: Seks arbeidarar sov bak i lastebilen

Føler seg lurt

Det var i oktober i fjor at museet fikk firmaet Dør & Vindusvern til å jobbe med bygget. De leide inn Adrian Bygg AS til å gjøre takarbeid og legge skifer.

GJENREISES Sunnmøre Museum gjenreiser bedehuset fra Åkre på Haramsøy slik det var rundt 1915. Arbeidet er ventet å være ferdig våren 2018 på Borgundgavlen. Foto: TORBJØRN EIDHAMMER

– Jeg har kontrakt med daglig leder på at alt var i orden og fikk tre referanser på arbeid de hadde gjort før. Adrian Bygg hadde ansvar for HMS, stillas – og jeg presiserte at alt skulle være i orden, sier Otto Stornes i Dør & Vindusvern, som også sier han sjekket firmaet i Brønnøysundregistrene.

Stornes sier han har nulltoleranse for sosial dumping. Han føler seg nå grundig lurt av Adrian Bygg.

Da Arbeidstilsynet (AT), politiet og Skatteetaten kom på tilsyn til Sunnmøre Museum i fjor, stanset de takarbeidet til Adrian Bygg AS på grunn av fare for liv og helse. Det er hovedentreprenør, altså Stornes, som har informasjons- og påseplikt i saka.

Usikkert om rumenere fikk lønn

Ingen av de fem rumenerne kunne vise gyldig HMS-kort og daglig leder Adrian M. Mihai kunne ikke legge fram arbeidskontrakter, timelister eller lønnsslipper. Det eneste han hadde var oppdragskontrakten for takarbeidet.

– Om de fikk noe lønn i det hele tatt tror jeg vi aldri klarte å komme til bunns i, sier seniorinspektør Geir Gjærde i Arbeidstilsynet.

Senere ringte Mihai og sa at han avsluttet kontraktene med arbeiderne, og at han var den eneste ansatte i virksomheten.

Dør & Vindusvern kansellerte kontrakten med Adrian Bygg, og Stornes sier han er glad for at det hele ble oppdaget og stoppet.

AVSTENGT Forholdene i huset arbeiderne bodde i på Emblem var så farlige og dårlige at brannvesen og El-tilsynet stengte det.

– Det er veldig beklagelig at Sunnmøre Museum skal bli skadelidende. Det beklager jeg på det sterkeste, sier Stornes, og legger til at det er han, og ikke Sunnmøre Museum, som har tapt penger på Adrian Bygg AS.

Rumenerne var innkvartert i et eldre hus på Emblem. Flere sov trolig i samme rom, og på badet i kjelleren var det fuktskader og mugg i taket. Vaskerommet ble brukt til spiserom. Røykvarslere var skrudd ned og fjernet. Det elektriske nettet var livsfarlig på grunn av fuskesikringer/koblinger. Det var heller ikke brannslukkingsapparat eller stiger/tau fra 2. etasje. Forholdene var så alvorlig at huset ble avstengt.

Underentreprenør

Både Grønnevet og daglig leder Ivar Gunnar Braaten legger seg flat og beklager at Adrian Bygg AS ble brukt.

– Klart det ikke er kjekt når sånt skjer. Vi hadde avtale med Stornes som er en seriøs aktør, og hadde kontakten med ham. Vi har brukt han tidligere og oppfattet han som en meget dyktig håndverker. Her har Stornes blitt lurt, sier Braaten, og legger til at det likevel er en lærepenge for Sunnmøre Museum som skal sjekke kontrakter bedre.

– Rot med arbeidskontrakter liker jeg uhyre dårlig. Vi er opptatt av ryddige kontrakter, sier Grønnevet.

Sunnmørsposten har gjentatte ganger forsøkt å få daglig leder Mihai i Adrian Bygg i tale, uten hell.