– Mitt håp er å få være sammen med familien min igjen, enten har eller hjemme i Kurdistan, sier 17 år gamle Zanyar Osmani.

– Mitt håp er å få se faren min, som jeg mistet da jeg var fire måneder gammel, at vi kan være sammen i himmelen, sier Said Warsame (19) fra Somalia.

Embla Slinning Karlsen (22) fra Ålesund skriver om en vanskelig oppvekst, og håper at både hun og familien hennes kan få ha det bra.

– Jeg skriver om hvor viktig håpet er. Håpet gir mer kjærlighet til livet, gjør det lettere å takle, sier 17 år gamle Mohammad Kour fra Syria.

Poesiscena 2016: Rørt til tårer av Eidslott

Blir filma

Alle går i 10. klasse på Ålesund Voksenopplæringssenter.

Sammen med resten av klassen har de kastet seg ut i diktprosjektet til Inger Bakke, som har lagt opp Poesicena på årets scenekunstfestival.

På film Filminstallasjonen med diktene skal gå både i Parken kulturhus, Arbeideren og kanskje på Baker Walderhaug, der det tradisjonen tro blir morgenoppledning av dikt. Inger Bakke t.h.

Ikke bare har de delt følelsene sine gjennom dikt for første gang, de har skrevet det på et språk de har gått og lært i bare to år. Og nå skal de filmes, mens en medelev leser opp diktet deres.

Filmen skal vises som en installasjon både i Parken kulturhus og i foajeen på Arbeideren.

– Vi skulle jo lære om dikt uansett, så vi tok imot tilbudet med åpne armer. Og elevene har kastet seg ut i det og gitt av seg selv. Mandag hadde vi en veldig inspirerende innføring med journalist og forfatter Bjørn Vatne, som leder prosjektet og lager filmen, forteller klassekontakt Lene Kvassheim.

Opplegget er inspirert av lignende prosjekt fra en skole i Sverige, forteller Bakke, utrettelig på jakt etter nye ideer og konstellasjoner.

Skal svette litt

Nye koblinger er alltid spennende, og i år møtes nye lokale og utenbys utøvere til frokost- og lunsjopptredener under Poesiscena.

I fjor kom forfatteren Lars Saabye Christensen med diktsamlinga «De nye reglene». Her skriver den anerkjente forfatteren korte bruksdikt, skrevet i en periode der han synes det blir stadig vanskeligere å være forfatter.

– Sondre er den første som er blitt uteksaminert fra jazzlinja i Trondheim med munnspill som hovedinstrument, og er i startgropa på noe vi aner som en lysende musikalsk framtid, sier Bakke.

Hilde Myklebust er forfatter og bonde fra Vanylven.

– Hilde skriver vart og rikt om naturen og menneskenes forhold til den. Her må hun skrive mer om seg selv og utfordringene. Er det så romantisk å klore seg fast i et avfolkningstrua Distrikts-Norge? spør Bakke.

Med seg på vegen har Myklebust fått spanske Miki Campins på vibrafon.

Les flere saker om Høstscena

Mørkemann, lydnerd og multikunstner

Duoen Bjørn Vatne og Eirik Havnes, begge fra Ålesund, er også ny.

– Jeg er spent på hva som skjer når mørkemannen Vatne og lydnerden og multikunstneren Havnes vil gripe fatt i når håp er temaet, sier Bakke, som liker å få gjestene sine til å svette litt. Og her skal Havnes få være skribent og Vatne musiker.

Unsongs Under Høstscena blir Pål Moddi Knutsen å høre i Parken kulturhus med TrondheimSolistene, og på Poesiscena solo på Baker Walderhaug og i Arbeideren.

Moddi har stått på ønskelista til Poesiscena i flere år. Nå kommer han til Ålesund med suksessprosjektet «Unsongs», 12 forbudte sanger fra 12 land, bygget på sensurerte sanger og historien rundt dem.

– Pål Moddi Knutsen er en av de modigste musikalske stemmene vi har her i Norge. Moddi er en bærer av håpet og vi tar imot ham med åpne armer, sier Bakke.

I år blir det morgenopplesninger av dikt på Baker Walderhaug, og lunsjopplesninger i Arbeideren.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet