– I fiskerihovedstaden Ålesund er det en egenverdi i å hente inspirasjon fra havet, og bruke ressurser som har bærekraft i seg. Jeg har lenge klødd i fingrene etter å lage hatter av fiskeskinn, for jeg liker tanken på at hele fisken skal brukes.

Hattemaker Stine Rudi Standal snur sakte rundt på hatten hun laget av lakseskinn pyntet med roser og blad formet på frihånd av torskeskinn.

Rundt henne i lokalet sitter ti hattemakere fra Oslo, Trondheim og Ålesund som denne uka har vært samla i fiskeribyen for å gjøre nytte av fisk til noe helt annet enn mat. Under ledelse av Jane Fryers, som er lærer ved Saint Martins Collage i London og spesialist på å lage hatter av garvede fiskeskinn, har de laget de ene staselige hodeplagget etter det andre.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

Ferdig garvet

Arbeid pågår Modister fra ulike kanter av Norge samla i Ålesund ivrig opptatt med å forme hatter av fiskeskinn.

Fiskeskinnene av torsk, laks og det asiatiske fiskeslaget tilapia har de fått levert ferdig garvet og farga i nesten hele regnbuens farger fra et firma på Island.

– Bare kjenn, det lukter ikke fisk og skinnet er ikke det minste slimete. Fiskeskinn lukter som vanlig skinn, og er like mjukt som det fineste hanskeskinn, forsikrer Stine Rudi Standal

– Jeg har laget mange hatter hjemme i Nigeria, av strå og annet materiale, men jeg har aldri før brukt fiskeskinn. Det er en spennende opplevelse, sier Betty Ojiugo Nwakor. Hun har bodd i Ålesund i vel et år, og nå har hun formet en hatt av skinn av laks og asiatisk fisk, fargerikt pyntet med sommerfugler, blomster og blad formet av samme fiskeslag.

Over 200 hatter

Lørdag arrangeres Hattens dag i Ålesund for første gang, og Avholdshjemmet fylles med aktivitet og hatter og hodeplagg av alle slag.

– Det blir en utstilling med over 200 hatter, alt fra designerhatter av i dag til hatter av eldre årgang. Hattene som lages av fiskeskinn får en egen etasje, og det blir hattekafé og et lite hatteatelier der barn får prøve seg som hattemakere, forteller museumspedagog ved Aalesunds Museum, Ingvild Eilertsen Grimstad. Sammen med Stine Rudi Standal står hun bak dagens hatte-arrangement.

Rehabiliterte Avholdshjemmet: Har brukt tusenvis av timer på dugnad

Fiskehatter Jane Fryers fra England med et utvalg av fargerike hatter hun har formet av fiskeskinn. Sist uke har hun vært i Ålesund for å lære fra seg kunsten til norske modister.

– Fra museets side ønsker vi å belyse et stykke kvinne- og ålesundshistorie, som er i ferd med å gå i glemmeboka. I 1931 var det hele tretten kvinner som drev hattebutikk i Ålesund, men så forsvant de. Ålesund har vært en hatteby, og kan bli det igjen, mener Ingvild Eilertsen Grimstad som oppfordrer byens damer til stille i hatt på hattens dag.

– Jeg skulle ønske at det ble mer lavterskel å bruke hatt. Hatt kan brukes både til joggesko, og til fest. Man blir rakere i ryggen av å bære hatt på hodet, jeg tror det løfter selvfølelsen og gjør noe med folk, skyter modisten inn.