Det var helt vilt. Journalister over hele verden tok kontakt, de ringte fra Independent blant annet, New Delhi Times skrev om det, det spredte seg til 100 land. Flere trusler fikk jeg også. Noe sånt hadde jeg aldri kunnet forestille meg på forhånd, sier Sporsem, og ser på oss med oppsperrede blå øyne: Fortsatt overraska.

Dyktig regissør

I sitt forrige soloshow tok Sporsem skrittet fra «bare tull og tøys» til å rette skytset mot krigføring. Det ble det debatt av. Og nytt show.

Samme kveld som premieren på «Krig» i Parken kulturhus i Ålesund ble han og Per Olav Sørensen sittende og prate om alle krigene som var forbundet med religionskonflikter.

Der har vi temaet for neste show, bestemte ålesundskomikeren, som fikk med seg den anerkjente regissøren på enda en produksjon.

Undrer seg

I tre år har han forberedt seg, lest hele Bibelen og hele Koranen. Helt seriøst, det bør alle gjøre, mener Sporsem.

I showet tar han opp temaer som omskjæring, radikalisering og antisemittisme. Hva får en gjeng trøndere til å reise til Syria for å kjempe med IS? Hvorfor protesterte ingen da Abraham ville omskjære alle? Var Moses egentlig helt tilregnelig, og hvorfor ville ikke Muhammed la seg avbilde? spør Sporsem.

– Tenk å være så sikker på troen din at du ber folk om å sende penger til deg, slik at de kan komme til himmelen.

Han spøker med kristne, jøder, muslimer, buddhister, hinduer, satanister og ateister.

Sporsems besteforeldrene på farssida bodde på Aukra og tilhørte innerste indremisjon. Barnebarnet Terje markedsfører showet sitt med at han som ungdom i flere år søkte etter svar fra Gud, men aldri fikk noe, og ga opp.

I dag er han mer av en humanetiker, en ideologi som også får gjennomgå i showet.

– Det er ikke det at jeg ikke har respekt for folk som tror. Bare ikke prakk det på andre og bestem hvordan de skal leve livet sitt.

Fine anmeldelser

Showet har fått fine anmeldelser. Sporsem er overraska over det også, innholdet tatt i betraktning.

«Showet tar tak i religionens mest obskure sider, som hvordan man kan kapitalisere på avskåret forhud eller hvor traurige ateistiske bryllup er. Samtidig er kvelden dypt alvorlig og menneskelig, skrev Aftenpostens anmelder, blant annet.

«Seriøst morsomt», skrev Vårt Land. Dagbladet ga terningkast fem, med tittelen «Humoristiske Åpenbaringer».

Andre har kalt showet for Norges morsomste RLE-time.

Snakker alvor om omskjæring

– Hva synes du er det aller mest komiske med religion?

– At folk kan lese om flere tusen år gamle ting, og velge å leve livet sitt etter det. Og at det i vår opplyste tid blir flere og flere New Earth-tilhengere.

– Er det noe man ikke kan spøke med når det gjelder religion?

– På slutten av showet mitt snakker jeg om omskjæring av kvinner. Og om at én av fem nordmenn frykter at jøder skal ta over verden. Men det er ikke for å være morsom, det er for å sette søkelys på noe av det som skjer rundt oss.

Han har solgt ut seks show på Terminalen i Ålesund. I Brattvåg er det også utsolgt, og mens det fortsatt er noen billetter igjen i Ørsta.

Religion er et innbringende tema, Sporsem fleiper med at han er humorens svar på pengepredikanten Jan Hanevold.

Vil ha folk til å tenke

– Før var det mest tull og fjas, nå gjør du suksess med «krig» og religion». Er du blitt seriøs?

– Ikke seriøs, bare gammel. Jeg har fått lyst til å si noe som får folk til å tenke. Når du har fire barn som skal vokse opp i denne verdenen må du delta i debatten.

– Dessuten har jeg oppdaga hvor morsomt det er å gå i dybden. Jeg elsker å vite. Dette er min måte å være student på. Sjøl har jeg jo ikke artium en gang, jeg var en litt for ivrig elevrådsleder og mangler eksamen i et fag. Så meldinga til barna mine er klar: – Stay in school.

Humor som våpen

Reaksjonene tok av da han la ut musikkvideoen i forkant av det nye showet, «Religion». Her spiller Sporsem forelska i IS-lederen Abu Bakr-al-Bagdadi.

I videoen koser de i parken og er på strippeklubb, hvor menn blir smurt inn med babyolje. Ifølge Sporsem var videoen en reaksjon på skytemassakren på nattklubben Pulse i Orlando i 2016, der 49 personer ble skutt og drept. Hans oppgjør med IS, gjort med humor som våpen.

– Jeg tror folk rundt meg, som regissøren min Per-Olav, forsto bedre enn meg hva vi satte i gang. Jeg skjønte jo at ikke alle kom til å like stuntet, jeg som firebarnsfar og bestefar, og IS-lederen. Men at det skulle ta sånn av!

Trusler

De verste truslene kom i diverse kommentarfelt på nettet, deriblant YouTube. Sporsem ringte like godt til Vebjørn Selbekk, redaktøren i den kristne dagsavisa Dagen som offentliggjorde Muhammedtegningene. Han ba Sporsem ringe til PST, med en gang.

– Der var de ikke overraska, de hadde fått med seg videoen for lenge siden og syntes det var rart jeg ikke hadde ringt før. Jeg ble tatt godt imot, de ga meg råd og oppfølging. Jeg fikk blant annet noen råd om hjemmesikkerhet, ikke åpne dør før du vet hvem som står der, hemmelig adresse og telefonnummer, ha på utelys, sånne ting.

Ikke redd

– Hva sa kona di til den situasjonen da?

– Kona mi er litt skvetten, så hun syntes ikke det var så kjekt. Men hun var med og produserte videoen, så jeg hadde klarsignal til å legge den ut. Hun sier hun stoler på meg, og hvis dette prosjektet så viktig for meg så må jeg bare gjøre det.

– Hva med mor hjemme i Ålesund da?

– Jeg tror hun spurte: Vet du hva du holder på med nå?

– Vet du det da?

– Livet er for kort til å gruble på om ting kan gå galt.

– Mange spør meg om jeg er redd, men det er jeg ikke. Ikke nå. Og om det skulle skje noe, og det har jeg tenkt mye på, så ville jeg fortsatt stå for det jeg har gjort. Mange har ofra så mye mer enn meg, for ytringsfriheten og det gode samfunnet vi lever i her i Norge.